Veselji: Srbija će odgovarati za sve žrtve

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji danas je i formalno započeo procedure osnivanja međunarodnog tribunala za zločine koje je, kako je rekao, Srbija počinila na Kosovu. Tom prilikom Veselji je rekao da nije suđeno srpskim zločincima koji su odgovorni za hiljade žrtava na Kosovu, dodajući da će svi oni biti pohapšeni i izvedeni pred lice pravde.

Veselji: Srbija će odgovarati za sve žrtve

U prisustvu predstavnika nestalih, organizacije ratnih uduženja, Ministartva pravde, šefova parlamenatrnih grupa i civilnog sektora u Skupštini Kosova je održan sastanak o formiranju tribunala o, kako je navedeno, zločinima koje je Srbija počinila na Kosovu. Predsednik Skupštine Kadri Veselji je u uvodnom govoru rekao da je preko potreban međunarodni sud koji bi osudio zločine koji su, kako je rekao, od strane Srbije počinjeni na Kosovu.

“Zločini koji su genocidni, na stotine masakara izvršenih od strane srpske vojske i policije. Desetine hiljada ubijenih civila, žena i dece, hiljade silovanih žena, million izbeglih Albanaca koji su proterani sa Kosova. Progon koji je bio sličan Holokhaustu. 20 godina nakon rata za ova ubistva i masakre nikom nije suđeno. Haški tribunal je samo polovično doneo pravdu Kosovu. Međunarodna pravda na Kosovu je totalno posustala, a nažalost niti mi sami nismo učinili koliko je potrebno da dokumentujemo te zločine”, rekao je Veselji.

"Albanci su za ratne zločine na Kosovu osuđeni na 189 godina zatvora, dok je u slučaju Srba to samo 29 godina zatvora, izjavio je Veselji i upitao ko je ovde agresor? Za zločine počinjene u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu donete su samo 44 presude i kažnjena samo 74 zločinca, od toga nekolicina za zločine na Kosovu", istakao je Veselji i  uputio jasnu poruku.

“Kosovo traži pravdu za svoje ubijene ljude. Masakrirane, silovane. Ne prihvata ćutanje i negiranje. Ova pravda će biti zadovoljena. Srbija će odgovarati za sve ove žrtve. Naša poruka za zločince i one koji negiraju zločine, kukavice koje su danas slobodne u Srbiji, bićete uhapšeni. Činili ste zločine jer ste kukavice. Bojali ste se sukoba sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, pa ste napadali civile. Naći ćemo vas”, rekao je Veselji.

Iz udruženja nestalih su naveli da nakon ovih najava postoji nada da će biti napravljen veliki iskorak u kažnjavanju zločina na Kosovu. Želimo pravdu i pozivamo institucije da nastave potragu za nestalima, rekli su predstavnici ovih udruženja. Ministar pravde Abeljard Tahiri istakao je da će institucije pružiti punu podršku ovoj inicijativi. Tahiri je naveo da je Srbija pre 20 godina postala utočište za počinioce genocida na Kosovu i dodao da je sada vreme da se, kako kaže, ovi kriminalci kazne.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš