Veselji poziva partije na nacionalni konsenzus oko dijaloga

Kakva je budućnost briselskog dijaloga i kada će se Priština i Beograd opet naći za pregovarčkim stolom za sada nije poznato. Međutim, pre nastavka dijaloga, zvanična Priština bi trebalo da usvoji rezoluciju o dijalogu, koju za sada, ne podržava opozicija. Tim povodom predsednik skupštine je sazvao sastanak kome su se odazvali samo Socijaldemokrate i predstavnici Alternative. Šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti izjavio je da aktuelna vlada nema legitimitet da nastavi dijalog sa Beogradom

Veselji poziva partije na nacionalni konsenzus oko dijaloga

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da Kosovo ne bi smelo da dozvoli da Srbija bude snažnija u procesu dijaloga i dodao da predlog rezolucije uključuje stavove i vlasti i opozicije.

"Ne može biti sukoba sa Srbijom. Najvažnija je naša teritorija, naša evroatlantska budućnost od bilo koje fotelje. Istorijska je greška što podelama dajemo prostor Srbiji da govori u naše ime, što našim neslaganjima omogućujemo da predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić govori u naše ime. Moramo biti zajedno, potreban nam je nacionalni konsenzus, koji je neizbežan", rekao je Veselji.

Poslanik Socijaldemokratske partije Dardan Sejdiu je rekao da se proces dijaloga sa Srbijom ne može nastaviti bez konsenzusa, koga neće biti bez saglasnosti opozicionih partija.

"Naš zahtev je se da se ova debata vrati u Skupštinu. Sedenjem nećemo pronaći rešenje. Politika se u ovoj zemlji treba pretvoriti u argumente u institucijama. Sve stavove bi trebalo predstaviti u Skupštini", dodao je Sejdiu

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti, čija se stranka nije odazvala pozivu Veseljija na sastanak rekao je za RTK2 da bi nastavak dijaloga trebalo da usledi tek pošto na Kosovu budu održani prevremeni izbori.

"Kao prvo ne prihvatamo da jedna manjinska vlada vodi ovako važan proces, drugo, kao opozicija, početkom septembra smo predložili drugu rezoluciju kako bi se postavila crvena linija, a glavni uslov dijaloga sa Srbijom je da se ne pregovara o teritorijalnosti Kosova. Kao opozicija i kao Demokratski savez Kosova ostajemo otvoreni kako bismo rešili sva otvorena pitanja sa Srbijom i verujemo i da nema drugog puta osim dijaloga", naglasio je Hoti.

Dobri poznavaoci političkih prilika Rada Trajković i Azem Vlasi su gostujući u emisiji "Poglavlje" istakli da je Brselski sporazum umesto pomirenja ponudio razgraničenje.

"Oni nude projekat odvajanja, a kada imamo odvajanja onda znači nema ni pomirenja nego stalna antagonizacija", rekla je između ostalog predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković.

"U ovoj fazi kad bi trebalo da stvari budu jasnije, šta će biti u tom finalu, ušlo se u temu koja nas udaljava od svega", poručio je advokat Avez Vlasti.

Međutim, predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je optimizam da će do sledećeg proleća biti postignut sporazum sa Srbijom, koji će uključivati korekciju granica. Tači je naglasio da promena granica nije ideja koju on želi da predstavi, nego je posle dosadašnjih pregovora to jedino mudro rešenje za stabilnost.

S druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila zvaničnoj Prištini da prestane da priča o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da se okane centralne Srbije, ali i istakla da treba da se razgovara o tome da li možemo da dođemo do kompromisa koji bi obezbedio dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš