Veber o Ahtisari plus: Vučićev spin, Briselski sporazum je svojevrsni Ahtisari+

„Ovde se po svemu sudeći radi o standardnom, maglovitom Vučićevom spinovanju, ništa manje, ništa više. Ne vredi tu išta dodatno komentarisati“, ocenio je današnje navode srpskog predsednika da će se Srbija naći pred ultimatumom tzv. Ahtisari++ paketa, viši saradnik Veća za političku demokratizaciju (DPC) iz Berlina Bodo Veber (Bodo Weber).

Veber o Ahtisari plus: Vučićev spin, Briselski sporazum je svojevrsni Ahtisari+

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u jutarnjem gostovanju za TV Prva kazao je danas da će u toku ove godine pred Srbijom biti postavljen ultimatum u vezi sa kosovskim pitanjem. „Nešto što ćemo teško moći da odbijemo, a nećemo smeti da prihvatimo“, kazao je. 

Srbiji će biti biti ponuđene garancije za ulazak u EU i poseban status za Srbe na KiM zauzvrat priznanja Kosova. „Dakle, to će ići na ‘Ahtisari++’“ poručio je Vučić. 

U kratkoj izjavi za KoSSev, Veber podseća na to da je Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine potpisan u aprilu 2014 (Briselski sporazum), zapravo Ahtisari plus.

„Pa politički dijalog, aprilski sporazum je svojevrsni Ahtisari plus, tako se i ranije govorilo. Ali zaista ne bih tražio neku suštinu u tim izjavama“, kazao je.

I Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ranije večeras za KoSSev je podsetio na to da je Ahtisari++ stara ideja, kazavši da stvari ne idu u tom pravcu, te mu nije poznato odakle je sada izvučena.

„Koliko ja znam, EU stoji pri punoj normalizaciji uz neometanje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. EU se obavezala na statusnu neutralnost“, rekao je Janjić, istovremeno isključujući mogućnost i da bi takav predlog došao iz SAD .

Okvir dijaloga je do sada bio, podseća Janjić, puna normalizacija odnosa, a to je: „Nikakav Ahtisari i nikakva razmena teritorija“.

Izvor: (Kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš