Vanredna situacija? Šta predviđa zakonodavstvo?

Premijer Kosova, Avdullah Hoti, najavio je u subotu proglašenje vanrednog stanja.

Vanredna situacija? Šta predviđa zakonodavstvo?

Hoti je održao video konferenciju s gradonačelnicima, koje je „obavjestio da uz ovaj trend broja pogođeni COVID-19 treba razmotriti proglašavanje vanrednog stanja“.

Pitanje vanrednog stanja reguliše član 131 Ustava Republike Kosovo.

Ovaj član glasi „ Predsjednik Republike može proglasiti vanredno stanje kada: postoji potreba za hitnim mjerama zaštite; postoji unutarnja prijetnja ustavnom poretku ili javnoj sigurnosti; dolazi do prirodne katastrofe koja pogađa čitavu teritoriju Republike Kosovo ili njen dio“.

Tačka 2. ovog člana Ustava kaže da se za vrijeme vanrednog stanja Ustav ne suspenduje.

“Ograničenja prava i sloboda zagarantovanih ovim Ustavom čine se samo u onoj mjeri u kojoj je to potrebno, i to za ono malo vremena koliko je potrebno i u potpunosti u skladu s Ustavom. Za vrijeme vanrednog stanja zakon o Skupštinskim i Opštinskim izborima se ne može menjati. “Druga načela za djelovanje javnih institucija u vanrednom stanju su uređena zakonom, ali ne bi smjela biti u neskladu s ovim člankom.”

Ustav predviđa da u slučaju potrebe za hitnim merama zaštite predsednik Kosova, nakon konsultacija sa premijerom, proglasi vanredno stanje. Predsjednik odmah objavljuje dekret koji određuje prirodu prijetnje i sva ograničenja prava i sloboda. U roku od 48 sati Skupština može dati saglasnost sa 2/3 glasova poslanika koji su prisutni i glasuju. Bez pristanka poslanika, uredba nema snagu i dejstvo.

Sljedeća tačka predviđa da predsjednik uz savjetovanje s premijerom proglasi vanredno stanje, ako postoji prijetnja ustavnom poretku i javnoj sigurnosti ili je prirodna katastrofa na cijelom području Kosova ili u njegovom dijelu.

Vanredno stanje ne može se proglašavati duže od 60 dana. Uz saglasnost većine poslanika, ako je potrebno, ona se može produžiti za naredne periode od 30 dana. Ukupno se ne može se proglasiti više od 90 dana.

Tek kada predsednik utvrdi da je pretnja za Kosovo od vanredne prirode, skupština može odlučiti da vanredno stanje traje duže od 150 dana. Za to je potrebno 2/3 glasova svih poslanika.

Ustav takođe predviđa mobilizaciju BSK da pomogne u vanrednom stanju. Predsjednik to može narediti, nakon konsultacija s Vladom i Skupštinom.

U međuvremenu, Vijeće sigurnosti tijekom vanrednog stanja obavlja izvršne funkcije, koje su ograničene na funkcije koje se posebno odnose na vanredno stanje. Predsjednik je predsjednik Vijeća sigurnosti za vrijeme vanrednog stanja.

Osnivanje Savjeta bezbednosti Kosova regulisano je zakonom. Članom 14. ovog zakona stoji da predsjednik predsjedava Vijećem sigurnosti.

Osim predsjednika, premijera i ministara na koje bi izvršna vlast trebala biti prenesena, vijeće čine i drugi dužnosnici, uključujući generalnog direktora Kosovske policije i zapovjednika KBS-a.

Sredinom marta kosovski predsjednik Hašim Thaci citirao je prijedlog za proglašavanje vanrednog stanja. Kurtijeva vlada nije se složila s njegovim prijedlogom. Bilo je to vreme kada je na Kosovu bilo samo 19 slučajeva koronavirusa. Sada se svakodnevno potvrđuje preko 200 novih slučajeva.

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš