Ispunjeni uslovi za formiranje nove vlade

Ustavni sud odobrio Tačijev dekret

Ustavni sud je odlučio da da pravo predsedniku Kosova Hašimu Tačiju u vezi s dekretom za premijera.

Ustavni sud odobrio Tačijev dekret

Ustavni sud je ocenio da je predsednik postupao u skladu sa članom 82. stav 2. Ustava povodom mandata datog Avdulahu Hotiju za sastav Vlade Kosova.

Prema odluci Ustavnog suda, uspešno izglasavanje predloga za poverenje ne rezultira obaveznim raspuštanjem Skupštine Kosova i omogućava formiranje nove vlade.

Takođe je ukinuta privremena mera obustave ove uredbe, javila je Koha.

Dalje se u zaključcima Ustavnog suda ističe se da za formiranje vlade nakon uspešnog izglasanog nepoverenja, pravo predlaganja ima ponovo pobednička politička stranka ili koalicija.

Međutim, dodaje se da "neuspeh u obezbeđivanju potrebnih glasova u Skupštini ili odbijanje ovog mandata, znači da pravo formiranja vlade prelazi političkoj stranci ili koaliciji koja može obezbediti potrebnu većinu za formiranje vlade.

Prema Ustavnom sudu, nikada nije ustvrđeno da pobednička politička stranka ili koalicija imaju ekskluzivno i jedino pravo da nominuju mandatara za premijera i formiraju vladu.

Dekret predsednika Tačija Samoopredeljenje je poslalo Ustavnom sudu na tumačenje, jer Samoopredeljenje, kao pobednička stranka na izborima, insistira na tome da Ustav samo ovoj stranci omogućava imenovanje mandatara za formiranje vlade.

Vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti je govorio poslednjih dana da će odluku prihvatiti samo ako je reč o tumačenju, a ne ako Ustavni sud bude pisao nove amandmane na Ustav.

U narednim danima, kako navodi Ustavni sud Kosova, biće objavljeno i obrazloženje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš