Ustavni sud može oboriti Hotijevu vladu

Zahtev Pokreta Samoopredeljenje za mišljenje Ustavnog suda o zakonitosti glasanja poslanika Etema Arifija iz stranke Aškalije za integraciju, na sednici na kojoj je izglasana vlada sa Avdulahom Hotijem na čelu, koji je ova stranka danas podnela, može sve vratiti na početak, piše Gazeta Ekspres i dodaje da nova vlada može trajati kraće od prethodne.

Ustavni sud može oboriti Hotijevu vladu

Samoopredeljenje tvrdi da je glasanje bilo u suprotnosti sa Ustavom, zbog činjenice da je poslanik Arifi pravosnažnom odlukom osuđen za korupciju.

Poznavaoci Ustava sa kojima je razgovarala Gazeta Ekpres kažu da slučaj može da se završi loše za novoizabranu vladu, jer je poslaniku morao biti oduzet mandat i da mu se nije smelo dozvoliti da glasa na ovoj sednici.

Ukoliko Ustavni sud odluči da glasanje poslanika Arifija nije u skladu sa ustavom, to će dovesti do obaranja novoizabrane vlade i nametnuće pitanje ko će biti vršilac dužnosti premijera, Kurti ili Hoti, navodi Gazeta Ekspres.

Dodaje se da će Hoti imati pravo da ponovo bude u trci za premijera jer će se samo proces izbora vlade smatrati nezakonitim.

Nakon izglasavanja Hotijeve vlade, Samoopredeljenje je osporilo Arifijevo glasanje, navodeći da će tražiti tumačenje zakonitosti ove odluke. 

Ustav Kosova precizira da mandat poslanika postaje nevažeći ako poslanik bude pravosnažnom sudskom odlukom osuđen za krivično delo, na godinu ili više zatvora.

U slučaju Arifija, pravna kancelarija Skupštine pripremila je pravno mišljenje, koje je počiniocu dostavljeno 18. maja.

U njemu se navodi da iz analize ustavnih i zakonskih odredaba, kao i iz utvrđivanja činjeničnog stanja, proizlazi da je presuda za Arifija doneta pre nego što je on potvrđen za poslanika u novom sazivu.

Na kraju mišljenja, koji je sačinila pravna kancelarija, navodi se da se u ovom slučaju ustavne i zakonske odredbe koje se odnose na ulogu Skupštine o oduzimanju poslaničkog mandata ne primenjuju.

Prema Skupštini, CIK je nadležno telo za verifikaciju formalnih kriterijuma koje moraju ispunjavati kandidati za poslanike pre potvrđivanja u Skupštini.

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš