Uprkos pritiscima: Kurti i Mustafa bez dogovora o vladi

Nemački poslanik iz CDU, Nikolas Lobel, poručio je u utorak da je vreme da dve vodeće albanske stranke okončaju pregovore o formiranju nove vlade.

Uprkos pritiscima: Kurti i Mustafa bez dogovora o vladi

Dve vodeće partije su Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

Lobel je na svom tviter nalogu napisao da je volja građana izražena na izborima trebalo da se prevori u, kako je naveo, efikasno i demokratsko upravljanje.

"Vreme je da se okončaju pregovori o formiranju kosovske vlade. Narodna volja za promenom i demokratijom izražena na izborima održanim 6. oktobra moraju se pretvoriti u efikasnu i demokratsku upravu, vladavinu zakona koja pruža evropsku perspektivu za građane Kosova“, napisao je Lobel.

I američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet je tokom jucerašnjeg razgovora sa čelnicima DSK uputio poziv da lideri te stranke i Samoopredeljenja formiraju vladu u što kraćem roku.

Uprkos tim pozivima, međutim, u Prištini nema nagoveštaja da bi moglo da dođe do skorijeg formiranja zajedničke vlade Samoopredeljenja i DSK.

Spekuliše se istovremeno da Samoopredeljenje namerno odugovlači da predsedniku privremenih prištinskih institucija, Hašimu Tačiju, saopšti ime mandatara, iako je od izbora prošlo više od tri meseca.

Istovremeno, iz Samoopredeljenja se mogu čuti optužbe da DSK ne želi sporazum sa Samoopredeljenjem i da će ta stranka vladu formirati sa Alijansom za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, koji je u nedelju nenajavleno podneo ostavku na lidersku poziciju u stranci i Socijaldemokratskom inicijativom NISMA, Fatmira Ljimaja.

U tom slučaju bi, kako su preneli mediji, premijer bi bio potpredsednik DSK, Agim Veljiju.

Veljiju je, inače, advokat i predsednik Opštine Podujevo.

Samoopredeljenje je sinoć DSK-u uputilo, kako je saopšteno, poslednju ponudu za formiranje zajedničke vlade. U tom predlogu je predloženo čak povećanje broja ministarskih resora sa prvobitnih 12 na 14 da bi zadovoljili zahteve stranke Ise Mustafe.

Traže od DSK da predloži ime kandidata za kosovskog predsednika, koji bi nasledio aktuelnog Hašima Tačija, po isteku mandata.

Iz DSK su ranije danas potvrdili da su dobili najnoviji predlog za formiranje zajedničke vlasti, koji će, kako je saopšteno, razmotriti na jednom od narednih sastanaka. Veljiju je o toj ponudi rekao da ona ne sadrži ništa ozbiljno što bi moglo da reši trenutnu krizu u pregovorima.

On je rekao da lično smatra da ta ponuda nije ozbiljna i da u njoj nema ničeg novog.

"U toj ponudi nema ničeg novog i ozbiljnog što bi moglo da nas izvuče iz trenutne situacije", rekao je Veljiju za portal Telegrafi.

Inače, Kurti i Mustafa su se do sada sastali osam puta, od vanrednih parlamentarnih izbora, a Veljiju kaže da naredni, deveti, nije zakazan i ne zna da li će ga uopšte biti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš