UNICEF-ove zalihe stižu na Kosovo

Pošiljka profesionalne zaštitne i medicinske opreme tražene od strane UNICEF-a stiže u Prištinu, kao deo UNICEF-ove podrške Kosovskom zdravstvenom sistemu u borbi prtoiv krize COVID 19.

UNICEF-ove zalihe stižu na Kosovo

"Danas je 3,6 tona opreme dostavljeno Ministarstvu Zdravlja, kao podrška zdravstvenim radnicima koji su u prvoj liniji odbrane, u borbi protiv virusa COVID 19, uključujuči: 36,200 rukavica, 33,600 hiruških maski, 2,700 maski sa filterom, 1000 zaštitnih kombilizona, 8,960 mantila, 2,800 zaštitnih kecelja", saopšteno je iz UNICEF-a.

Direktor UNICEF-ove kancelarije Murat Sahin, najavila je da će nastaviti sa pružanjem podrške na kreativan način.

“Znamo da je pomoć što pre potrebna. UNICEF Kosovo reagovao je brzo dostavljajući opremu za spašavanje života i zaštite zdravstvenih radnika- koji su prva linije odbrane, čak i kada je logistika dostave bila i previše izazovna. Nastavićemo podršku na kreativan način tako da svaka mlada osoba i dete na Kosovu savladaju izazove koje im postavlja COVID 19”.

Iz UNICEF-a ističu da rade na prevenciji širenja virusa.

"Dok broj obolelih u svetu nastavlja da raste, UNICEF-ov rad na spašavanju života i čuvanju zdravlja dece, omogućavajući im pristup obrazovanju, ishrani i zaštiti nikada nije bilo kritičnije nego sada. Borimo se protiv novog virusa, u ovoj borbi otklanjamo mitove, kao i dezinformacije. UNICEF radi na prevenciji širenja virusa. Delimo tačne informacije o tome kako da zaštitite porodice, dostavljamo medicinsku opremu zdravstvenim klinikama, dok higijensku opremu delimo porodicama u svrhu ublažavanja posledica epidemije na dečijem pristupu zdravstvu, obrazovanju i socijalnim uslugama", navodi se u saopštenju.

Od početka epidemije, kancelarija UNICEF-a na Kosovu, u partnerstvu sa Crvenim krstom Kosova i opštinskim službama, dostavila je 12,000 higijenskih setova najugroženijim porodicama.

"Podela opreme usko je koordinisana sa partnerima u indetifikaciji i podršci najsiromašnijim porodicima u najdaljim oblastima Kosova. Higijenska oprema takodje je podeljena Romskim, Aškalijskim i Egipćanskim zajednicama, a dostavljena je i opštinama u kojima žive kosovski Srbi. Kancelarija UNICEF-a na Kosovu sarađuje sa donatorima i partnerima na podršci i pomoći deci i porodicama pogođenim pandemijom", dodaje se dalje u saopštenju.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš