Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure

Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.

Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure

Portparol Kosovske Policije Baki Keljani je za RTV Kim izjavio da, prema zvaničnoj odluci Vlade, “sva lica koja ulaze na teritoriju Кosova dužna su da budu podvrgnuta pregledima medicinskih timova”.

“Sva lica koja uđu na teritoriju Kosova i imaju negativan rezultat testa na Kovid-19, ne stariji od 4 dana, ne prolaze procedure samoizolacije. Oni koji nemaju test biće primorani da se izoluju na 7 dana”, navodi se u pisanom odgovoru Keljanija redakciji RTV Kim.

Time je demantovana jučerašnja vest jednog portala sa severa da je ulazak na teritoriju Kosova preko prelaza Jarinje moguć bez odlaska u karantin ili samoizolaciju.

Keljani je takođe naveo da Policija na prelazima izvršava svoje dužnosti u skladu sa propisanim zakonskim procedurama i sprovodi odluku Vlade Kosova.

Slično je za RTV Kim potvrdio i zamenik direktora Kosovske policije Dejan Janković.

“Svako ko uđe na Kosovo ima obavezu samoizolacije u trajanju od sedam dana”, rekao je Janković.

Na pitanje da li je tačno da juče na Jarinju nije bio dozvoljen ulazak na Kosovo građanima koji imaju dokumenta izdata u Republici Srbiji, Janković kaže da nije upoznat sa time, ali je naglasio da “ukoliko nemaju urađen test na Kovid-19, građani sa dokumentima izdatim u gradovima Republike Srbije, moraju dati tačnu adresu na kojoj će boraviti tokom sedam dana izolacije”.

Odlukom Vlade Kosova juče su otvoreni prelazi Merdare, Vrmnica, Кula, Đeneral Janković, Jarinje i Bela Zemlja. Kosovska vlada ublažila je mere sprečavanja širenja pandemije novog koronavirusa pre dva dana. Tada, je između ostalog odlučeno i da se pod određenim uslovima otvore određeni prelazi.

Prema rečima kosovskog ministra zdravlja, Arbena Vitije, prelazi su otvoreni, ali svi putnici moraju da se podvrgnu medicinskom pregledu, dok oni koji nemaju negativan test na koronavirus, ne stariji od 4 dana, moraju da idu u kućnu samoizolaciju.

Međutim, tokom jučerašnjeg dana, brojni građani su prijavljivali potpuno suprotna iskustva prilikom pokušaja da pređu neki od otvorenih prelaza, od onih koji su tvrdili da su vraćeni, do onih koji navode da nisu bili podvrgnuti ni medicinskom pregledu.

Kosovski mediji su juče izveštavali i o gužvama koje su se stvorile na graničnom prelazu sa Albanijom, Morina. Do gužvi je došlo upravo zbog lekarskih pregleda. I kosovski Nacionalni centar za upravljanje granicama juče je izveštavao da su zadržavanja na Morini bila duža od sat vremena.

Ovaj Centar sinoć je takođe saopštio sledeća pravila prelaska:

Granice se otvaraju na prelazima: Merdare, Morina, Kula, Elez Han, Jarinje i Končulj.

Sva lica pri ulasku na Kosovo moraju da se podvrgnu lekarskom pregledu.

Sve osobe koje uđu na teritoriju Kosova, a imaju negativan rezultat testa na COVID-19 ne stariji od četiri dana, ne podležu proceduri samoizolacije.

Oni koji nemaju test obavezni su da se samoizoluju na 7 dana.

Građani koji ispoljavaju kliničke znake biće upućeni na zdravstvene radnike na prelazima.

Nova procena epidepiološke situacije na prelazima izvršiće se 20. juna.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš