U Prištini odbrojavanje do odluke Ustavnog suda - nova vlada, protesti, pretnje i izbori, sve je u igri

Konačna odluka Ustavnog suda u vezi sa izborom nove vlade na čelu sa Demokratskim savezom Kosova u Prištini se očekuje u atmosferi velike neizvesnosti i kao događaj od izuzetne važnosti za buduće političke procese na Kosovu.

U Prištini odbrojavanje do odluke Ustavnog suda - nova vlada, protesti, pretnje i izbori, sve je u igri

Kaki piše Gazeta Ekspres, u toku je unutrašnja bitka koja će odrediti mnoga dešavanja u godinama koje slede, pritisak je veliki, a Pokret Samoopredeljenje snažno insistira da se ide na izbore i smatra da će osvojiti 51 odsto podrške.

Pritisak na sudije

Da li ćemo imati vladu koju predvodi Avdulah Hoti iz DSK-a ili ćemo izaći na birališta, piše Reporter, i ističe da će to utvrditi Ustavni sud, koji se suočava sa ogromnim pritiskom posle uredbe predsednika Kosova Hašima Tačija da za mandatara proglasi Hotija, nakon što se Samoopredeljenje nije izjasnilo u vezi sa svojim kandidatom. 

Do petka 29. maja, kada je krajnji je rok da Ustavni sud odluči o ovom slučaju trajaće velika neizvesnost. Mediji i ustavni eksperti iznose različite stavove, više u zavisnosti koja politička opcija im je bliža, nego što se drže objektivne slike i činjenica. 

"Ustavni sud sa zabrinutošću prati javni diskurs koji vode poslednjih dana aktuelni predsednik i premijer, kao i drugi nosioci institucionalnih i političkih funkcija, koji se međusobno optužuju za vršenje pritiska na Ustavni sud pokušavaju da utiču ili prejudiciraju odluku. Ustavni sud najoštrije osuđuje ovo mešanje u njegovu institucionalnu nezavisnost, kao i napore političkih i institucionalnih aktera da uključe Ustavni sud u svakodnevne političke rasprave. Ustavni sud takođe najoštrije osuđuje glasine o pojedinim sudijama, kao osobama koje u ovom slučaju imaju pojedinačna ovlaštenja ili odgovornosti za donošenje odluka ", istakao je Sud u reakciji, piše Reporteri.

Istovremeno, neki aktivisti Samoopredeljenja i pripadnici civilnog društva upozoravaju da će organizovati proteste na ulicama, pa su postavili i crvene tačke na prištinskom trgu, za slučaj da ne budu zadovoljni odlukom suda. Stranka Aljbina Kurtija rekla je da oni nisu organizatori, ali da podržavaju ovu ideju i ne mogu zaustaviti proteste.

DSK spreman da preuzme vlast

Kako podseća Gazeta Ekspres, Kurti je u susret odluke Ustavnog suda objavio i da je dobio preteće pismo koje je potpisala 'Albanska dobrovoljačka garda'. Njegov politički rival Hašim Tači je ovo nazvao izmišljotinom Kurtija, a prema njemu, pismo je napravljeno u kancelarijama Samoopredeljenja.

Kurti je upozorio da ima rezerve prema onome kako će odlučiti sudije Ustavnog suda. 

"Poštovaćemo presudu Ustavnog suda, ako ona bude interpretacija Ustava", naglasio je Kurti, nagoveštavajući mogućnost da ne prizna odluku ako ne bude po njegovoj volji. 

Istovremeno iz DSK navode da su spremni da sa koalicionim partnerima iz ABK i NISMA odmah preuzmu vlast. 

"Sledeće nedelje će Kosovo imati novu vladu. Spremni smo, čim odluka Ustavnog suda izađe, poslaću zahtev za sednicu", rekao je pre tri dana šef parlamentarne grupe DSK, Arben Gaši. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš