U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema obaveze formiranja Zajednice srpskih opština

Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.

U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema obaveze formiranja Zajednice srpskih opština

U sporazumu koji je danas objavljen i koji ima 12 tačaka, ističe se da Srpska lista dobija dva ministarstva, Ministarstvo lokalne samouprave i Ministarstvo za zajednice i povratak.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, je izabran i za zamenika premijera Kosova i ministra lokalne samouprave, dok je Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak, funkcija na kojoj se nalazi več treći mandat.

Srpskoj listi još sleduje i mesto savetnika premijera za zajednice, koji je ujedno i direktor Kancelarije za zajednice.

U prvoj tački se kaže da su DSK i Srpska lista saglasne da uspostave saradnju i zajedno upravljaju sa centralnim nivoom, u sedmom mandatu Skupštine.

Pod dva, "DSK i Srpska lista saglasne su da će marljivo raditi u interesu građana, a pre svega, kroz jačanje vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala bilo kakvog ekstremizma, poštovanje prava građana Srba u skladu sa Ustavom i zakonima na snazi, razvoj ekonomije, otvaranje novih radnih mesta, nastavak dijaloga uz posredstvo Evropske unije i SAD i uz uklanjanje svih prepreka koje stoje na putu dijalogu“, kaže se u sporazumu čije je delove objavila agencija Telegrafi.com.

Kao treća tačka navodi se da se zajednička vlada, u sedmom mandatu Parlamenta, smatra obaveznom za funkcionisanje ovog političkog sporazuma.

"DSK i Srpska lista slažu se sa ovim mandatom sedme zakonodavne vlade, oni moraju preuzeti institucionalnu odgovornost za upravljanje institucijama. S tim u vezi, Srpska lista će preko svojih ministara preuzeti odgovornosti za vođenje Ministarstva lokalne uprave, Ministarstva za zajednice i povratak, Pozicije savetnika premijera, koji će ujedno biti i direktor Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera. Jedan od ministara Srpske liste biće takođe potpredsednik vlade“, kaže se u četvrtoj tački koalicionog sporazuma.

DSK i Srpska lista saglasne su da pruže podršku vladinim politikama i da predlože zakone neophodne za sprovođenje programa upravljanja, kaže se u tački pet, dok je u šestoj tački dogovoreno da se DSK i Srpska lista slažu da osobe koje imaju problema sa zakonom ne bi trebalo da budu uključene u vladin kabinet.

DSK i Srpska lista su se saglasili da se svako imenovanje ili razrešenje članova Srpske liste mora vršiti u koordinaciji i dogovoru dveju strana, zapisano je u tački sedam, dok u tački osam se ističe da su parlamentarne grupe DSK i Srpske liste saglasne da neće podržati predloge koje nije usvojila Vlada i za koje nema prethodnog dogovora dve poslaničke grupe.

"DSK i Srpska lista neće podržati nijedan pokret izglasavanja nepoverenja koji mogu da pokrenu stranke u Skupštini“, kaže se u tački devet i u tački deset se navodi: "Vlada će insistirati na ekonomskom jačanju svih građana, posebno imajući u vidu opštine sa srpskom većinom, kroz finansijsku podršku relevantnim instrumentima, razvojem preduzetništva, ulaganja u poljoprivredu i javno-privatno partnerstvo“.

Dve poslednje tačke, 11 i 12, kažu da se ovaj koalicioni sporazum primenjuje na period od sedam godina i da stupa na snagu danom potpisivanja od dvojice stranačkih lidera.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš