U izveštaju o napretku ozbiljni unutrašnji izazovi za Kosovo

U Izveštaju Evropske Komisije o napretku Kosova ka EU navedeno je da Kosovo ostaje posvećeno normalizaciji odnosa sa Srbijom.

U izveštaju o napretku ozbiljni unutrašnji izazovi za Kosovo

Takođe su zabeleženi pomaci u i određenim oblastima ali je saopšteno i da se Kosovo suočava sa ozbiljnim unutrašnjim izazovima, koji se negativno odražavaju na reforme vezane za EU.

Preporuke Evropske Komisije u Izveštaju o napedku 2016. su da Kosovo treba da se usredsredi na sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da dodatno ojača vladavinu prava I reformiše ekonomiju.

Dodaje se da je ojačavanjem institucionalnih kapaciteta I uspostavljanjem istražnih timova  zabeležen pomak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, čime je povećan broj procesuiranih slučajeva. Međutim, navedeno je da korupcija i dalje preovladava u mnogim oblastima i predstavlja ozbiljan problem. 

„Izveštaj je obiman i veoma kritičan kada je reč o pravnom sistemu u kome su zabeleženi slučajevi korupcije, tako da ima sudija koji su okrivljeni za korupciju i ovo je problem koji privlači veliku pažnju”, kazao je  Jeton Zulfaj, program menadžer pokreta Folj. 

Kada je reč o borbi protiv korupcije, Zulfaj navodi da nadležne institucije moraju izvršiti korenite promene.  

“Mora se uvesti automatska suspenzija zvaničnika optuženih za korupciju, što je navedeno i u izveštaju. Moraju se povećati ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije, kako bi mogli da prate izvore stečene imovine, jer nije dovoljno da se utvrdi kapital, već I način na koji je stečen. Takođe potreban je i Zakon o konfiskaciji nelegalno stečene imovine”, dodao je Jeton Zulfaj.

Prema medijskom izveštavanju "bilo je zabrinjavajućih slučajeva, uključujući i veliki broj pretnji upućenih novinarima". 

“Ove godine je u Prištini i van nje Udruženje zabeležilo 18 slučajeva pretnji novinarima. Najbolji način za poboljšanje statusa novinara je unapređenje rada sudova. U nekoliko navrata smo od sudova zatražili, ovi slučajevi budu prioritet I da im se  pristupa ozbiljnije, međutim, do sada nije bilo nikakvog poboljšanja”, rekao je Direktor Udruženje novinara Kosova Arben Saljihu.

A kosovski parlament je prema izveštaju "pokazao ograničenu posvećenost u pronalaženju održivog rešenja za finansiranje javnog emitera RTK, čineći ga podložnim političkim pritiscima".

“Koliko se sećam rok za pronalaženje načina finansiranja javnog servisa bio je 2015. godina. To se nije dogodilo i mi smo zainteresovani da pitanje finansiranja  javnog emitera bude rešeno što brže. Verujem da je u pitanju u nedostatku volje jer ne verujem da nam fale informacije i znanje da se pronadje model. Jednostavno mislim da to nije bio prioritet naših institucija. Znamo da državne institucije, odnosno parlament, postavljaju članove menadžmenta u javnom servisu. Samim tim ne možemo biti sigurni da u određenim slučajevima nema cenzure”, naglasio je  Arben Saljihu.

Izveštaj o napretku Kosova ka EU obuhvata period od oktobra 2015. do septembra 2016. Predsednik Kosova Hašim Tači je na svom Fejsbuk profilu napisao da EU zbog unutrašnjeg nejedinstva nije u stanju da Kosovo tretira na isti način kao i druge zemlje koje teže ka EU. Tači je dodao da uprkos tome, Kosovo nema dilema kada se radi o učlanjenju u EU i pozvao Uniju da se izjasni o ovom pitanju.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš