U Hotijevoj vladi ima mesta za čak 245 savetnika

Vlada premijera Avdulaha Hotija može da zaposli rekordan broj političkih savetnika. Izvršni direktori, zamenici premijera i ministri mogu da angažuju ukupno 245 savetnika, piše Koha.

U Hotijevoj vladi ima mesta za čak 245 savetnika

Na osnovu Uredbe o oblastima administrativne odgovornosti, koju je vlada donela proteklog vikenda, kabineti premijera može imenovati do 15 političkih savetnika, kao i po jednog za svaku od zajednica - srpsku, tursku, bosansku, romsku, aškalijsku, egipatsku, goransku, crnogorsku i hrvatsku. Pored njih, šef vlade može imenovati 10 spoljnopolitičkih savetnika. Dakle, broj savetnika koje prvi čovek vlade može zaposliti je 34.

Na osnovu broja savetnika angažovanih Uredbom i broja članova vladinog Kabineta, prethodna vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem mogla je da angažuje do 119 savetnika, a Haradinajeva do 206, navodi Koha.

List podseća da se nova vlada sastoji od 20 članova. Pored premijera, nju čine još četiri potpredsednika vlade, od kojih je jedan na čelu ministarstva, kao i 15 ministara.

U Uredbi postoje dva člana koja govore o broju odbornika - kroz jedan je određen broj političkih, a kroz drugi broj stranih odbornika.

Prva kategorija ostvaruje redovnu platu iz budžeta i ima pravo na listu troškova koji se pokrivaju iz državnog budžeta, uključujući plate, putne troškove unutar i van Kosova, troškove smeštaja tokom poseta u inostranstvu, reprezentativne troškove, troškove ručka, i još mnogo toga. Stranim savetnicima isplaćuju  se samo troškovi putovanja u inostranstvo.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš