Tužilaštvo u Hagu najavilo početak suđenja za leto 2021, odbrana traži više vremena

Na Statusnoj konferenciji u procesu protiv bivših čelnika OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija u Specijalnom sudu u Hagu, tužilaštvo najavilo početak suđenja za leto 2021. godine, dok su predstavnici odbrane rekli da je to "apsurdno malo vremena" za pripremu odbrane.

Tužilaštvo u Hagu najavilo početak suđenja za leto 2021, odbrana traži više vremena

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju otvorio je konferenciju i zamolio branioce optuženih da se predstave.

Giju je saopštio da okrivljeni, kao i njihovi branioci, nisu prisutni u sudnici, već prate postupak posredstvom video konferencije.

Branioci su Dejvid Huper koji brani optuženog Hašima Tačija, Den Emerson koji zastupa Kadrija Veseljija
Dejvid Jang, branilac redžepa Seljimija i Venkatesvari Alagendra koja brani Jakupa Krasnićija.

užilaštvo je saopštilo da se do sada preuzete istražne radnje nastavljaju. Takođe da je prilikom pretresa kuća optuženih zaplenjena veća količina meterijala. Zastupnica tužilaštva dodala je da će odbrai biti dostavljen materijal. Takođe je ocenjeno da će suđenje optuženim liderima OVK da bi proces protiv bivših lidera OVK mogao da počne sledećeg leta.

Huper: Apsurdno da suđenje počne u junu

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper izneo je primedbu da odbrana nije imala vremena koliko i tužilaštvo.

"Mi nismo imali onoliko vremena kao tužilaštvo. Tužilaštvo vršilo vrlo obimne istrage, to je trajalo 5 godina. Nama će biti potrebno dovoljno vremena. Smatramo da nam je potrebno najmanje 18 meseci da počnemo da razmmišljamo o početku suđenja, a tvrdnja da suđenje treba da počnemo u junu je apsurdna. I ne znam kako da počnemo u junu ne sledeće godine, nego godine nakon. U svetu gde nije bilo kovida, kada imate optužnicu koja je toliko redigovana da se sve crni, uopšte je teško dato može biti efikasno. Kada je u pitanju obeledanjivanje u načelu, da li tužilatvo ima osobu koja se samo time bavi, da se vidi da li ima oslobađajućih materijala, da se dostave odbrani", upitao je Huper.

Branilac Kadrija Veseljija Dan Emerson složio se da je potrebno dovoljno vremena optuženom da pripremi svoju odbranu, i dodao da se tome mora pristupiti razumno.

"Da se poštuju ljudska prava, i odbrana mora imati dovoljno mogućnosti da se pripremi. Mislim da je neverovatna tvrdnja tužilaštva da optuženi moraju da znaju koja je priroda optužbe protiv njih. Razočarani smo da tužilac tako pristupa i izražava svoje stavove. Jasno je s obzirom na iskustvo suđnje, naročito kada je reč o optužbama udruženom zločinačkom poduhvatu, to će biti dugotrajan postupak zato što iz optužnice tužilaštva počiva na jednom nizu različitih tvrdnji, optužbi, na celoj teritoriji Kosova, raznoraznih pripadnika OVK, da ih mi nezavisno istražujemo, a iz prethodnog iskustva često se pokazuje da se izvode lažni dokazi koji nisu tačni, kada se izvrši sudska provere tih činjenica. U onom trentuku kada budemo znali kakve su optužbe, od tog trenutka nam treba minimum 18 meseci da bi sproveli svoje istrage. To je zanovano na iskustvu prethodnih suđenja u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju", rekao je Emerson.

Po njegovim rečima tužilaštavo je imalo pet godina da radi na ovim slučajevima i imali su ogromne resurse, a na sudiji za prethodni postupak je da obezbedi da odbrana ne bude u nepravednom položaju. On je ocenio da suđenje ne može da počne pre sredine 2022. godine.

"Postoji 200 predložeih svedoka za 4 optužena, i jako puno događaja, ovde se radi o suđenju koje bi moglo da traje između 18 meseci i 2 godine", dodao je Emerson.

Advokat Redžepa Seljimija Dejvid Jang rekao je da je razočaran onim što je tužilaštvo iznelo.

"Oni time poriču pravo, osporavaju pravo optuženih na pravedno suđenje. Naši ošptuženi ovde su tek nedavno dobili potvrđenu optužnicu I sada se od njih očekuje da gledaju u kristalnu kuglu. Ovaj vremenski rok koji predlažu je smešan, potrebno nam je vreme, da bismo izvršili istragu, analizirali podatke", rekao je Jang.

Sa konstatacijama svojih kolega složila se i zastupnica Jakupa Krasnićija Venkatesvari Alagendra.

Tužilatvo će objaviti materijal, ali i zaštititi svedoke i žrtve

Zastupnica tužilaštva naglasila je da materijal sadrži 1842 stavke dokaza, izjave 153 svedoka, neke u obliku transkripata. Dodala je da je prevod potkrepljujućeg materijala na albanski u toku i da se na tome još uvek se na tome radi.

Sudija Nikola Giju je upozorio tužilastvo da mora da predstavi odbrani svaki oslobađajući materijal protiv optuženih, a tužilaštvo je odgovorilo da će "odbrani odelobadniti više od 1.000 oslobađajućih dokaznih predloga".

"Kompletne prevode imaćemo u roku od 30 dana. Tužilašvto će tražiti zaštitne mere za određeni broj svedoka i žrtava", rekla je zastupnica tužilaštva.

Dodala je da smatra da, kad je reč o rokovima obelodanjivanja, nema nikakve razlike u principima između tužilaštva i odbrane.

"U ovom slučaju mislimo da to neće biti moguće pre roka, od 30 dana. Pripremali smo se mesecima za obelodanjivanje, ali radi se o velikoj količni  materijala. Nije potrebno redigovati sav material, ali isto tako tri osbe moraju da rade puno rado vreme trideset dana da bi pripremili komplet za obelodanjivanje. Mi želimo da poštujemo taj rok, u ovom slučaju možda ćemo morati baš da radimo do kraja tog roka", poručili su iz tužilaštva.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš