Tužilac Vilijamson: Optužnica je ozbiljna, nije protiv cele OVK već protiv kriminalnih grupa

Bivši glavni tužilac Radne grupe za specijalne istrage Klint Vilijamson, koji je istraživao navode iz izveštaja Dika Martija o zločinima koje je počinio OVK, nakon što je obelodanjena optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija rekao je da stoji iza izjave date još 2014. kada je izneo nalaze.

Tužilac Vilijamson: Optužnica je ozbiljna, nije protiv cele OVK već protiv kriminalnih grupa

Kako prenosi Koha, u izjavi za medije Vilijamson se prisetio svojih preliminarnih nalaza tokom istrage 2011. godine.

"Neki su, kako bi se zaštitili, pokušali da ovu istragu prikažu kao napad na borbu Kosova za slobodu ili OVK kao organizaciju. Mnogi Kosovari pridružili su se OVK sa najboljim namerama i odbacili posleratni zločin. Neki od njih pokazali su veliku hrabrost i integritet tako što su došli kao svedoci i pokazali šta znaju o onima koji su promenili smer - onima na rukovodećim pozicijama koji su prihvatili zločin i želeli da koriste OVK u svoje lične svrhe. Stoga bi trebalo da bude jasno da su istraga i svaka optužba koja iz toga proizilazi usmereni protiv kriminalnih radnji pojedinaca unutar određenih grupa, a ne OVK u celini. To nije pokušaj menjanja istorije", rekao je Vilijamson.

Podsećajući da je takođe nadgledao istrage Međunarodnog krivičnog suda za Srbiju, Vilijamson je rekao da poznaje istoriju Kosova i patnje mnogih kosovskih porodica.

Međutim, dodao je da "ono što se desilo odmah nakon rata nije bilo u cilju zaštite Kosova ili borbe za slobodu".

Vilijamson je rekao da je došlo do brutalnog napada na Srbe koji su želeli da ostanu na Kosovu i na druge nacionalnosti. Prema njegovim rečima, čak je bilo napada na kosovske Albance koji su se suprotstavili "maloj grupi u OVK koja je imala monopol nad vođstvom“.

"Ono što sam rekao 2014. godine ostaje isto danas. Za one na Kosovu koji su nervozno reagovali na optužbe, a posebno za one na Kosovu koji pokušavaju da izazovu povratnu reakciju, pozivam ih da se suzdrže. Ovo su ozbiljni navodi i implikacije na optužene su podjednako ozbiljne, ali je važno da se ti navodi reše pravovremenim suđenjem. U ovom trenutku se iskreno nadam da će postojati jasno rešenje koje će pružiti pravdu žrtvama ovih zločina - ključni korak u omogućavanju Kosovu i Srbiji da napreduju i prevaziđu ovaj tragični period“, zaključio je Vilijamson.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš