Trasformacija KBS-a zavisi od političke odluke Kosova

Vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi, general Kurtis Majkl Skaparoti izjavio je u Prištini da je stabilnost Zapadnog Balkana od ključne važnosti za NATO i da Alijansa ostaje posvećena svom zadatku. Trasformacija KBS-a zavisi od političke odluke Kosova, ocenjuje američki general, koji kao najveće pretnje vidi neispunjavanje ciljeva iz rezolucije 1244 i eventualni prekid dijaloga.

Trasformacija KBS-a zavisi od političke odluke Kosova

KFOR će zadržati odgovarajuće i fleksibilno prisustvo na terenu, a svaka promena zavisiće od bezbednosne situacije, izjavio je na konferenciji za novinare u Glavnom štabu KFOR-a komandant NATO snaga u Evropi.

“Stabilnost Zapadnog Balkana je od ključne važnosti za NATO jer je bezbednost i stablinost ovog regiona važna za bezbednost i stabilnost Evrope. KFOR je naša najduža operacija, sada imamo oko 4.500 pripadnika na terenu“, rekao je Skaparoti.

NATO ostaje posvećen svom zadatku, dodaje Skaparoti i naglašava da transformacija KBS-a zavisi od političara u Prištini.

„Kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga, to je zapravo pitanje unutrašnje političke odluke.Mi nudimo profesionalizaciju  KBS-a i nastavićemo to da radimo u skladu sa našim mandatom“, dodaje on.

Komandant NATO-a u Evropi izražava zabrinutost zbog ruskog uticaja na Balkanu.

„Pozivam Rusiju da osigura da njene aktivnosti budu u skladu sa rezolucijom 1244.Ovde smo da osiguramo napredak Kosova i proces normalizacije takođe“, zaključio je komandant.

Za generala Skarparotija najveća pretnja Kosovu je odstupanja od rezolucija 1244 i prekid dijaloga Beograda i Prištine. Tokom posete Kosovu komandant NATO snaga u Evropi nije imao susrete sa kosovskim zvaničnicima.On se odvojeno sastao sa predstavnicima KFOR-a, EU, Euleksa, Unmika i Oebsa, a razgovarao je i sa ambasadorima Kvinte. Na sastancima je bilo reči o važnosti saradnje Međunarodne zajednice i kosovskih Institucija kako bi se poboljšala opšta bezbednost na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš