Tramp pozvao Tačija i Vučića u Belu kuću: Istorijski sporazum na dohvat ruke

Pozdravljam vaše trenutne napore pomirenja sa Srbijom. Neuspeh da se iskoristi ova jedinstvena prilika bi bio tragičan korak unazad, jer malo je verovatno da će se još jedna šansa za sveobuhvatni mir uskoro pojaviti. Radujem se da Vas i predsednika Aleksandra Vučića dočekam u Beloj kući kako bi proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum – pisao je američki predsednik Donald Tramp kosovskom kolegi Hašimu Tačiju 14. decembra, u danu kada je kosovska strana saopštila da je formirala Vojsku Kosova.

Tramp pozvao Tačija i Vučića u Belu kuću: Istorijski sporazum na dohvat ruke

Sadržaj pisma danas je na svom Tviter nalogu objavio Tači. Tramp je kosovske lidere pozvao na jedinstvo i uzdržanost „od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma“. Sa srpske strane nema još uvek zvanične potvrde o pozivu za odlazak u Belu kuću.

Poštovani gospodine predsedniče:

Bilo je zadovoljstvo razgovarati s vama tokom proslave Dana primirja u Parizu. Kosovo je ključni partner u našim naporima da garantujemo mir i stabilnost cele Evrope. Pozdravljam vaše trenutne napore pomirenja sa Srbijom. Neuspeh da se iskoristi ova jedinstvena prilika bi bio tragičan korak unazad, jer malo je verovatno da će se još jedna šansa za sveobuhvatni mir uskoro pojaviti.

Pozivam vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstveni trenutak, da govorite ujedinjenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdržite se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma.

SAD su dosta uložile u uspeh Kosova kao nezavisne, suverene države. Želimo da vaša zemlja nastavi da raste.

Mi smo spremni da pomognemo vašim naporima da postignete sporazum koji balansira interese i Kosova i Srbije. Takav sporazum je na dohvat ruke. Radujem se da Vas i predsednika Aleksandra Vučića dočekati u Beloj kući kako bi proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum.

Tači se zahvalio Donaldu Trampu na podršci onoga što navodi kao nezavisnost Kosova i navodi da se raduje proslavi mira u Beloj kući čiju je organizaciju predložio sam Tramp u pismu.

„I ja se radujem proslavi konačnog mira u Beloj kući i otvaranju puta u članstvo Kosova u NATO, EU i UN,“ napisao je Tači.

 

Još jedno pismo ali od Mogerini

Pismo Donalda Trampa nije jedino pismo koje je sa par dana zakašnjenja danas objavljeno. Ranije u toku dana, kosovski mediji su objavili i sadržaj pisma koje je EU uputila kosovskom premijeru. Ovo pak pismo je reakcija na predlog za rešavanje trgovinskog spora između Beograda i Prištine koje je u još jednom pismu, datiranom 12. decembra EU uputila Ramušu Haradinaju.

A samo dan nakon Trampovog pisma, na adresu kosovske vlade, adresirano na premijera stiglo je još jedno koje potpisuje visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesari Johanes Han i Sesilija Malstrom. I ova trojka očekuje da će Tači biti taj koji će predstavljati stavove Kosova u nastavku dijaloga a što je iznešeno u nacrtu finalnog sporazuma koje je vlada Kosova predstavila ambasadorima Kvinte 13. decembra.

Kosovska skupština usvojila je rezoluciju o dijalogu imenovavši pregovarački tim sastavljen od članova vlade i skupštine. Jedanaestočlani tim treba preuzeti ulogu predsednika Tačija u dijalogu sa Srbijom. Ovim timom predsedavaju bivši haški optuženik Fatmir Ljimaj i gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti.

„Uzeli smo u obzir vaš predlog za sveobuhvatni okvirni sporazum koji ste predstavili 13. decembra. Mi ga pozdravljamo i gledamo na njega kao na doprinos stavovima Kosova koje će njegov predsednik izraziti u sadašnjem dijalogu, što je za EU jedini realni okvir za rešavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

Sa postavljenim jedinstvenim timom koji ima široku podršku stranaka u vladi i opoziciji, a i sa vašim predlogom koji potkrepljuje rad jedinstvenog tima koji podržava predsednika Tačija, sada je vreme da se vratite dijalogu pod posredstvom EU,“ navodi se u pismu.

Ima li poruka „ohrabrenja“ za srpsku stranu 

Dok je na Kosovu veliki broj diplomata čestitao usvajanje Rezolucije o dijalogu i iskazao veru u nastavak dijaloga i postizanje sporazuma, iz Srbije izostaju slične informacije, iako je upravo Srbija ta koja je pregovore obustavila nakon uvođenja taksi od 10 odsto 8. novembra.

Nakon što je Tači objavio pismo Trampa, Politico je, pozivajući se na savetnika za medija srpskog predsednika, javio da je pismo sličnog sadržaja onom koji je dobio Tači, navodno primio i Aleksandar Vučić.

Štaviše, na konferenciji za štampu povodom proširenja mandata KBS, predsednik Vučić je ponovo poručio „Kosovu i njihovim američkim sponzorima“ da se Srbija neće vraćati za pregovarački sto dok se sve ne „vrati u pređašnje stanje“.

„Ne interesuje me da li će one da budu 10, 20, 5, 17, 72 ili 1700 posto. Više nas ne interesuje ni kakve će nove mere da naprave. Oni ne razumeju da su svi zajedno prešli prag. Sad će morati sve to da povuku, da se sve to lepo vrati u pređašnje stanje, da nikakvih taksi ne bude, a onda je Srbija kao i uvek spremna da razgovara. Srbija je uvek čuvala mir, Srbije će i da čuva mir. Suviše smo dece gubili u različitim ratovima da bismo ih imali na bacanje. Ali Srbija ima svoj obraz, Srbija ima svoj ponos i svoje dostojanstvo. Srbija ima svoju državu i Srbija ima svoj ponositi narod.“

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš