Thaçi: Vučić ne shvata da sam ja predsjednik nezavisnog Kosova

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je izjavio je u Minhenu da dijalog o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije treba da se nastavi bez uslovljavanja, te da rezultira obostranim priznanjem i članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Thaçi: Vučić ne shvata da sam ja predsjednik nezavisnog Kosova

„Odnosi između Kosova i Srbije su se komplikovali. Imamo stare stogodišnje probleme i neprijateljstva i poslednje sviježe poslije rata na Kosovu 1999. U njemu je bilo 20 hiljada žrtava i niko za to nije kažnjen. Narod Kosova je mnogo propatio zbog etničkog čišćenja“, rekao je Thaçi na panelu „Bezbjednost u Jugoistočnoj Evropi“.

Thaçi je rekao da cio svijet zna o etničkom čišćenju na Kosovu 1998 -1999. godine koje je sprovela srpska država.

Govoreći o Zajedinici sprskih opština, Thaçi je rekao da su se saglasili da se ona formira, ali na osnovu Ustava i zakona Kosova.

„Nesporazum je ovdje u tome da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne shvata da sam ja predsjednik nezavisnog Kosova, koga je priznalo više od 100 država. Ja i dalje vjerujem u mogućnost postizanja sporazuma, iako to izgleda nemoguće. Zašto vjerujem? Jer ima spremnosti da se sjedne i razgovara. Sa Vučićem smo sjeli i razgovarali. Ima onih koji predlažu uvođenje viza između Albanaca i Srba. Znam da je potreban kompromis između predstavnika Prištine i Beograda“, rekao je Thaçi.

Thaçi je rekao da EU posreduje u procesu pregovora sa Srbijom i da SAD podržava postizanje rješenja.

„I SAD podržava rješenje, kako što se vidjelo iz pisama predsjednika Donalda Trumpa. Ono što je novo je, a ja se nadam, da će i Rusija podržati rješenje između Kosova i Srbije. Ja sam izuzetno ubeđen da će nam međunarodni predstavnici pomoći u postizanju sporazuma“, kazao je kosovski predsjednik.

Thaçi je ponovio da dijalog treba da se nastavi bez prethodnih uslova i dodao da je Priština ima dobru volju kako bi se postigao konačni sporazum.

Prema njegovim riječima, neophodni su flekisibilnost i kreativnost kako bi se očuvao multietnički karakter na Kosovu i dodao da će se dobri odnosi između Srba i Albanaca odraziti u svim zemljama u regionu, posebno gdje žive Albanci.

Na Kosovu je danas počelo obeležavanje 11 godina od nezavisnosti Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš