Thaçi : Kratkoročni politički uzroci rizikuju evropsku budućnost

Predsednik Kosova Hashim Thaçi iskoristio je društvenu mrežu Facebook da komentariše ratifikaciju demarkacije, liberalizaciju viznog režima i Strategiju proširenja Evropske komisije. Thaçi je napisao da bi bezvizno putovanje bila najbolja vest za Kosovo na desetu godišnjicu nezavisnosti.

Thaçi : Kratkoročni politički uzroci rizikuju evropsku budućnost

“Prošlo je nekoliko dana od objavljivanja Strategije proširenja Evropske komisije za evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. Ovo je istorijska prilika za Kosovo da bude uključeno u ovu strategiju, a građani Kosova imaju jasnu sliku o narednim koracima ka integraciji u Evropsku uniju,” napisao je Thaçi.

“Ova jasnoća, zajedno sa besplatnim i bezviznim putovanjem, bila bi najbolja vest za svakog građanina Kosova na desetu godišnjicu nezavisnosti naše zemlje. Evropsku uniju, koja ima ovu strategiju i druge važne odluke za našu zemlju, ne zanima šta građani žele, ali je zainteresovan da vidi kako su njihove institucije ispunile svoje zahteve”, kazao je predsednik Kosova.

U ovoj objavi, Thaçi je postavio dva pitanja u vezi sa budućnošću Kosova prema Evropskoj uniji i viznom liberalizacijom.

Indirektno on ih naziva “kratkoročnim političkim uzrocima” – stavove o neratifikaciji demarkacije.

“Dakle, ovo nije nepoznanica ovde. Hitno pitanje koje imamo pred sobom jeste – da li ćemo učiniti ono što je potrebno kako bi se uklonile sumnje da želimo budućnost u EU? Da li želimo da našoj omladini pružimo priliku da se trude za zaslužnu budućnost u evropskoj porodici? Ili želimo da ih zauvek zbunimo kratkoročnim političkim ciljevima”, napisao je Thaçi.

Prema Thaçiju, sada nije trenutak za krivicu i izgovor, već za postupke u interesu države.

“Sada nije vreme za krivicu ili opravdanje, već za postupke u interesu države i građana. Ne mogu dovoljno da naglasim da je u ovim trenucima neophodno pokazati odgovarajuće rukovodstvo”, napisao je Thaçi.

Na kraju imao je apel.

Thaçi traži da se ratifikuje demarkacija sa Crnom Gorom i, prema njegovim rečima, zapečati evropska perspektiva Kosova i vizna liberalizacija.

“Takva odluka je ratifikacija sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, zemljom koja je donela teške odluke u vezi sa Kosovom i kojoj smo zahvalni. Moramo učiniti ono što je u najboljem interesu građana – jasna evropska perspektiva i slobodno kretanje naših građana ka Evropi”, zaključio je u Facebook postu predsednik Kosova, Hashim Thaçi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš