Tetova1: Otkriven projekat za podelu, Kosovo daje Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, dok uzima Preševo!

Mitrovici se dodeljuje specijalni status, „Trepča“ dobija specijalni status, Gazivode takođe dobijaju specijalni status, Crkvama i pravoslavnim manastirima sa daje srpska državnost (izvan teritorijalnosti Kosova), dok samo Bujanovac dobija specijalni status.

Tetova1: Otkriven projekat za podelu, Kosovo daje Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, dok uzima Preševo!

edan plan projekta razgovora između Hašima Tačija, snažno pozicioniranog na strani Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji i formalno predstavlja Srbiju u ovom planu projekta, objavio je sledbenik projekta, a koji se njima sviđa da zovu razmena teritorije, bez obzira što Kosovo gubi najmanje 10-15% teritorije i jedan drugi deo dobija specijalni status, što podrazumeva, da ni nad tim delom neće imati kontrolu ubuduće, nanoseći gubitak suverenosti na više od 20% teritorije.

Sve se drugačije ne može nazvati, već samo nastavak komadanja albanskih zemalja, započet međunarodnom konferencijom 1878. na Berlinskom kongresu, nastavljen Londonskom konferencijom započetom 1912. i drugim sporazumima, koji su osakatili – napravili invalidom albansku etničku pripadnost na Balkanu i na njegovoj teritoriji.

Ali, ovo nastojanje je na kraju dobilo snažan udarac, osim od Nemačke i od francuske, a takođe od Velike Britanije, ali i od Američkog Državnog Sekretarijata.

Neke od mogućih opcija budućeg sporazuma Kosovo – Srbija

KoSSev: Na navode o mogućoj podeli Kosova, reagovao je pre par dana i brat kosovskog premijera, Daut Haradinaj. Odgovarajući na pitanje da li su Zubin Potok, Zvečan i Leposavića albanski, Haradinaj je poručio da to jesu albanske opštine i da će, ukoliko neko pokuša da ih pripoji Srbiji, „baciti barut u vatru“.

„Za mene da, bile su i biće. Ali u slučaju ako se pokuša da se pomere drugačije onda će baciti barut u vatru,“ rekao je on u emisiji Info magazine na Klan Kosova.

1. Preševo do Klenike pridružuje se Kosovu
2. Granica se nalazi u blizini Biljača
3. Bujanovac dobija poseban status kao poseban distrikt
4. Mitrovica dobija poseban status kao poseban distrikt
5. Kosovu se pridružuje 6 od 8 sela iz opštine Medveđa
6. Koridor 10 biće proglašen međunarodnim „Protected Road“
7. Jezero Gazivode biće privatizovano na 99 godina (engleska firma) i imaće specijalan status
8. Trepča se privatizuje na 99 godina (američke kompanije, francuske, ruske i kineske) i imaće poseban status
9. Srpske crkve dobijaju nezavisnost i eksteritorijalnost (kao Hilandar na planini Atos – Grčka)
10. Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ulaze u sastav Srbije
11. Ratne odštete između Kosova i Srbije biće oproštene
12. Srbija će priznati Kosovo pod imenom Kosovo
13. NATO snage imaće mandat od 33 godina
14. Baza Cepotin u blizini Bujanovca postaje deo Kosova
15. Bondstil u Sojevu postaje Military Base
16. Vlora postaje Navy base; Kučevo postaje Air Base
16. Potpisuje se Sporazum Prijateljstva Kosova sa Srbijom u Vašigtonu DC. Ovaj sporazum može da se dogodi unutar 6 meseci, 12 juna 2019 potpisuje se ovaj sporazum.

P.S. Nijedna druga opcija ne dolazi u obzir, osim ove, ili dopuna: granica u Biljača ukoliko Mitrovica i Bujanovac ostanu sa specijalnim Statusom, inače granica se postavlja u Ristovcu, gde Mitrovica ide Srbiji a Bujanovac Kosovu.

 Gotovo istovremeno informacija o navodnom planu Beograda i Prištine, sa identičnim tačkama pojavila se i u delu srpskih medija, uglavnom tabloida, a takođe se već nekoliko dana i širi društvenim mrežama. Kao i u albanskim medijima, i srpski korisnici na Tviteru i Fejsbuku ovaj plan komentarišu kao „izdaja“, „kapitulacija“ i „predaja“ uz posebna razjašnjenja da status „distrikt“ ne podrazumeva eksteritorijalnost, odnosno da i to što je, na primer, Sveta Gora sa statusom eksteritorijalnosti, ona je suverena teritorija Grčke. Takođe, posebno se komentariše koridor 10 kao jedna od „najvažnijih strateških“ tačaka Srbije. Do sada, ni na jednoj strani zvaničnici nisu demantovali, odnosno potvrdili verodostojnost sadržine plana. Međutim, kosovski predsednik Hašim Tači, tokom zasedanja „Saveta za međunarodne odnose“ u Vašingtonu, juče je rekao da ukoliko je „mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo“. Naglasio je da je Srbija „sada zainteresovana da postigne dogovor s Kosovom“, ali je i podvukao da su jezero Gazivode, čitav grad Mitrovica, Trepča, „ključne tačke“ o kojima se ne može pregovarati. „Ovo je prilika da se koriguju granice na Severu Kosova i na jugu Srbije,“ rekao je Tači.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš