Teme u Briselu: Demarkacija granice sa Srbijom, uzajamno priznanje dve zemlje, ratna odšteta, ukidanje paralelnih struktura

Nakon vesti iz Beograda da se briselski dijalog nastavlja rano početkom 2016. godine, i prištinski mediji potvrđuju nastavak razgovora dvojice premijera u prvoj polovini januara.

Teme u Briselu: Demarkacija granice sa Srbijom, uzajamno priznanje dve zemlje, ratna odšteta, ukidanje paralelnih struktura

ni, međutim, za razliku od srpskih koji prenose očekivanja da će se voditi razgovori o definitivnom formiranju Zajednice srpskih opština, naročito nakon odluke Ustavnog suda Kosova o formiranju, kako se na Kosovu naziva - Asocijacije, javljaju da su na stolu "vruće" teme.

"Demarkacija granice sa Srbijom, uzajamno priznanje između dve zemlje, ratna odšteta i učešće u stvaranju javnog dobra, prava i obaveza koje je Srbija nasledila od bivše jugoslovenske federacije, čiji je sastavni deo bilo i Kosovo, kao i potpuno ukidanje paralelnih struktura Srbije na Kosovu" - teme su u Briselu za prištinsku stranu, javila je sinoć Gazeta Express.

A pre svega toga: "Fokusiraćemo se na vazdušni i železnički saobraćaj između dve zemlje," navela je kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri za kosovsku Tribuna Channel.

"Razgovaraćemo o slobodi kretanja, manjku primene, kao i o uklanjanju tablica 'Proba' od strane Srbije. U vezi sa ovim pitanjem, već u oktobru smo obećali da ćemo primeniti reciprocitet, ali je Evropska unija od nas tražila neko vreme da se ovo reši. I ostale teme se takođe opet tiču slobode kretanja, a imaju veze sa uklanjanjem nelegalnih tablica koje još uvek postoje u severnom delu zemlje," navela je Tahiri.

Iz Beograda tvrde da će proces formiranja ZSO-a biti ubrzan

Sa druge strane, lider Aktivne Srbije i analitičar, Dušan Janjić, za B92 juče je rekao da će proces formiranja Zajednice srpskih opština biti ubrzan zahvaljujući odluci Ustavnog suda Kosova tokom razgovora u januaru. 

"U nastavku dijaloga treba postaviti pitanje položaja srpske zajednice, tako da bude vrlo direktno. Da ono što imaju Albanci u Srbiji, dobiju Srbi na Kosovu. Srpsko nacionalno veće koje će se baviti medijima, očuvanjem jezika, razvojem kulture. To je zaštita kulturnog nasleđa i pitanje autonomije Srpske pravoslavne crkve," naveo je Janjić.

Srpski i kosovski premijer su se poslednji put u Briselu sastali 13. oktobra, na neformalnoj večeri, a pre toga krajem avgusta, kada su i potpisana četiri sporazuma - o telekomunikacijama, energetici, Parku mira i Zajednici srpskih opština.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš