Taoci srpskih dokumenata

Građanima severnih opština na Kosovu nije omogućeno kretanje celom teritorijom, niti prelazak preko graničnih prelaza, jer u većini poseduju dokumenta koje izdaje Republika Srbija.

Taoci srpskih dokumenata

Naime, Kosovo ne priznaje srpska dokumenta koje za građane na Kosovu izdaje MUP Republike Srbije. Onim osobama čije je prebivalište na Kosovu, zbog čega se neretko suočavaju sa problemima, ograničena je i sloboda kretanja.

Mnogi koji nisu imali lično iskustvo nisu dovoljno ni informisani o problemima u vezi s tim, dok ima i onih koji – i ako žele da sebi olakšaju svakodnevni život i kretanje – nisu u mogućnosti da dobiju kosovska dokumenta, zbog brojnih komplikovanih procedura.

Prema podacima kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova dostavljenih nevladinoj organizaciji "Aktiv" iz Severne Mitrovice do 8. avgusta, ovo ministarstvo je izdalo 33.900 ličnih karata, 2.500 pasoša i 1.400 vozačkih dozvola građanima opština severnog Kosova.

"U istom periodu u maju ove godine kosovska Vlada je proglasila nevažećim pasoše Koordinacione uprave kojih je do jula prošle godine izdato preko 98.000 i na koje svaki državljanin Kosova mora da ima pravo u skladu sa članom 3 kosovskog Zakona o državljanstvu, a koji definiše pravo na višestruko državljanstvo", kaže za Radio Slobodna Evropa iz NVO "Aktiv" Milica Andrić.

"Pored toga što se Kosovo ne može napustiti sa pasošima Republike Srbije Koordinaciona uprava, upotrebna vrednost srpkih ličnih karata je takođe ograničena samo na prelaze Merdare, Jarinje i Brnjak", dodaje Andrić.

Srpske vozačke dozvole se smatraju nevažećim još od 1999. godine i ukoliko učesnik u saobraćaju ima ovu dozvolu može da bude kažnjen i do 1.500 evra.

Sa procenama populacije četiri severne opštine na Kosovu, koje se kreću između 50.000 i 70.000, a imajući u vidu podatke koje je poslalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u najboljem slučaju samo oko 60 procenata građana severnih kosovskih opština ima kosovske lične karte, dok svega tri procenta ima vozačke dozvole.

Ove brojke jasno ukazuju na to da ogromna većina populacije ima ozbiljnih administrativnih smetnji u slobodi kretanja, kaže Andrić.

"I tu, nažalost, nije kraj problema građana. Pokušaji građana da dobiju kosovska dokumenta osujećuju se izgovorima administracije i Odeljenja za državljanstvo, migracije i azil Ministartstva unutrašnjih poslova, gde građani dobijaju izgovore poput: 'Nemate UNMIK registraciju', 'roditelji vam nemaju državljanstvo', 'nemate dokumenta koja su važila pre 1998.' ili 'ne priznaje vam se brak sklopljen u srpskim institucijama', i zbog toga ne mogu da dobiju kosovska dokumenta", ocenjuje Milica Andrić.

"S druge strane, na severu Kosova ne postoje autoškole koje su licencirane u kosovskom sistemu, a zamena srpskih vozačkih dozvola je moguća samo ukoliko su te vozačke dozvole izdate pre 10. juna 1999.godine", dodaje Andrić.

Dokumentacija, ilustrativna fotografija

Dokumentacija, ilustrativna fotografija

Srđanu Kragoviću iz Severne Mitrovice su pre nekoliko meseci kosovski policajci oduzeli srpsku vozačku dozvolu na putu za Prištinu. On kaže da se sa tom dozvolom kreće bez problema ne samo po severu Kosova, Srbiji, već i u ostalim državama u okruženju.

"Iz razloga što je saobraćajna kosovska, a vozačka srpska, jednostavno je samo bila bačena na zadnje sedište, napisana je neka potvrda na albanskom jeziku uz obrazloženje: 'Sa ovim možete da vozite gde god hoćete'. Na moj zahtev da mi se vrati vozačka dozvola, rečeno je: 'Pozvaće vas sud' ", kaže Kragović.

Na pitanje zašto nema kosovsku dozvolu, Kragović kaže: "Raspitivao se jesam, a razlog kažu: 'Nije se polagalo ovde, ne postoji određena dokumentacija', u smislu razmene tih dokumenata kao što je urađeno sa matičnim dokumentima, u suštini još ne. Vozilima koja su registrovana na Kosovsku Mitrovicu ne možete da vozite na južnom delu Kosova i iz tog razloga što imate samo srpsku vozačku dozvolu koju oni ne priznaju. Traže kosovsku, a kosovsku vam ne daju".

"To više ne važi"

Da pasoši Republike Srbije koje izdaje Koordinaciona uprava od kraja aprila nisu više važeći za kosovsku pograničnu policiju je tema kojom se Radio Slobodna Evropa i ranije bavio, te je uglavnom bilo problema između Kosova i Makedonije.

Međutim, novinarka Sanja Sovrlić je, putujući za Beograd 31. jula ove godine, bila svedok da je prilikom legitimisanja putnika pripadnica Kosovske policije upozorila putnicu na prelazu Jarinje da joj je putni dokument koji je pokazala nevažeći.

"Žena koja radi u kosovskoj policijskoj službi je devojci koja je sedela u autobusu pored mene pogledala pasoš i drsko rekla: 'Ovo više nigde nemoj da pokazuješ'. Devojka je bila iznenađena ne znajući o čemu se radi i onda je pripadnica policije pokazala na njen pasoš, te joj rekla: 'Da li vidiš ovo, to više ne važi'. Mi, koji smo upoznati sa tom temom, smo shvatili da je u pitanju pasoš Koordinacione uprave i da je iz tog razloga njoj pripadnica policije skrenula pažnju da ne pokazuje taj pasoš", objašnjava Sovrlić.

Ministarka za dijalog Edita Tahiri rekla je ranije za Radio Slobodna Evropa da pasoši Koordinacione uprave "nikada nisu bili važeći na Kosovu, jer su bili ilegalni, te da je Koordinaciona uprava za Kosovo ilegalna struktura".

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš