Tahiri: Vlada Kosova će sprečiti izgradnju zida u Mitrovici

Ministarka za dijalog Edita Tahiri upozorila je danas da je izgradnja zida na severu Mitrovice u suprotnosti sa zakonima Kosova i Briselskim sporazumom, a ako do toga dođe biće srušen.

Tahiri: Vlada Kosova će sprečiti izgradnju zida u Mitrovici

Edita Tahiri je izjavila da su najave koje stižu sa severa Kosova “povodom izgradnje zida zabrinjavajuće i mogu voditi ka destabilizaciji tog dela Kosova”. Ona je kazala da se takvim namerama dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto, a što je imalo za cilj normalizaciju, red i stabilnost.

“Izgradnja zida je ilegalna i u suprotnosti sa Briselskim sporazumom o revitalizaciji mosta, i kao takav biće sprečen i porušen”, izjavila je ona dodavši da su zidove i barikade u suprotnosti sa zakonima Kosova, pa će biti preduzete mere za sprečavanje ilegalne gradnje.

“Vlada Kosova će snagom zakona sprečiti radove u tom delu grada i srušiti zid”.

Prema njenoj oceni, prošlo je vreme zidova i sada treba raditi na slobodi kretanja i uklanjanju barikada sa mosta na Ibru.

Tahiri je ovo izjavila posle vanrednog sastanka Radne grupe Vlade Kosova za sprovođenje Briselskog sporazuma, na kome je razgovarano o uklanjanju barikada sa mosta na Ibru i njegovo funkcionisanje. Ona je optužila, kako je rekla “lokalne srpske paralelne strukture kojima je dirigovano iz Srbije” za nameru podizanja zida.

Prema njenim rečima, dogovoren je plan zakonskih mera Vlade Kosova kako bi se odmah sprečila izgradnja mosta i prekid svih aktivnosti koje su u suprotinosti sa zakonima Kosova i Briselskim sporazumom. Rečeno je da su pripadnici policije i inspektori za urbanizam Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja na terenu kako bi utvrdili o čemu se tačno radi.

Tahiri je rekla da je šefici Kancelarije EU na Kosovu Nataliji Apostolovnoj prenela zabrinutost “povodom namera Srba sa severa Mitrovice da podignu zid”, o čemu će razgovarati i sa delegacijom EU koja danas stiže na Kosovo.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš