Tahiri: Srpske lične karte samo u prelaznom periodu do pune primene sporazuma o slobodi kretanja

Obavestili smo Evropsku uniju da srpske lične karte "srpskih paralelnih struktura na Kosovu" - krše sporazum o slobodi kretanja i ponudili smo određeni prelazni period za sve građane koji i dalje koriste takve lične karte.

U će raditi na rešenju ovog pitanja u skladu sa poglavljem 35. Srbija treba da prestane sa manipulisanjem građana - izjavila je za KoSSev kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri. Ona je posredno potvrdila da je uredba prema kojoj građani više neće moći da koriste lične karte Republike Srbije gradova sa KiM-a prilikom prelaska integrisanih graničnih prelaza sa centralnom Srbijom - privremeno suspendovana.

Đurić i Radojević: Uredba povučena

Ranije danas, srpski zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Milan Radojević, izjavio je da je Priština suspendovala uredbu o zabrani ulaska na Kosovo licima koja imaju prebivalište na Kosovu i srpske lične karte i da su o tome jutros obavešteni i pripadnici policije na svim prelazima između Kosova i centralne Srbije.

Da je uredba suspendovana, dan ranije, potvrdio je i šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Tahiri: Srbija krši sporazum; srpske lične karte gradova na KiM-u važeće samo u prelaznom periodu

Na pitanje KoSSeva da li može da potvrdi navode zamenika kosovskog ministra i Direktora Kancelarije za KiM da je uredba koju je prethodno donela povučena, te kakve su trenutne instrukcije koja ima kosovska granična policija, Edita Tahiri je za naš portal navela: 

"Obavestili smo Evropsku uniju da ilegalne lične karte koje izdaju srpske paralelne strukture na Kosovu krše sporazum o slobodi kretanja. EU je uzela u obzir ovo pitanje i radiće na rešenju u skladu sa poglavljem 35 koje uslovljava Srbiju da sprovede sve briselske sporazume u dobroj veri. Složili smo se sa Evropskom unijom da budemo fleksibilni i da ponudimo određeni prelazni period za sve građane koji i dalje koriste takve lične karte kako ne bi trpeli posledice, sve dok ovo pitanje ne bude rešeno pod punim angažovanjem EU. Međutim, moj savet je da Srbija treba da prestane sa kršenjem sporazuma o međusobnom priznanju ličnih karata i sa manipulisanjem nekih srpskih građana Kosova, gurajući ih u to da koriste ilegalne lične karte."

Za građane Kosova, u noći između ponedeljka i utorka, iznenada je stupila na snagu uredba Prištine prema kojoj će građani Kosova i Metohije, koji na integrisanim graničnim prelazima, kao identifikacioni dokument - pokažu ličnu kartu Republike Srbije sa gradovima na KiM-u, biti vraćeni, dok će se prema njima primenjivati kosovski zakon o strancima, ali je ona u međuvremenu i povučena. 

Njoki: Pitanje ličnih karata rešavaće se u dijalogu o slobodi kretanja

Da će se pitanje ličnih karata rešavati u okviru dijaloga, potvrdio je u današnjem intervjuu za KoSSev i šef političke sekcije EU na Kosovu Tomas Njoki. 

"Informisani smo o ovom pitanju i rekli smo prištinskoj strani da se o ovom pitanju mora razgovarati u odgovarajućem kontekstu, a to je kontekst razgovora o slobodi kretanja, i ovo je mesto na kojem će se rešavati ovo pitanje i mislim da će ono biti rešeno na odgovarajući način," rekao je on, dodajući da će se, posebno kada je reč o ovom pitanju, razgovarati "u odgovarajućoj formi."

Njoki je dodao i da je "svrha dijaloga da se građanima život učini lakšim, a ne težim," te da će se "sa ovim na umu sigurno naći rešenja koja pomažu lakši život građana." 

Na pitanje da li će rešenje biti dokumenta Republike Srbije, jer upravo ta dokumenta građani sa Severa vide kao nešto što će učiniti njihov život lakšim, on je odgovorio: 

"Mi ćemo odgovarajuća rešenja da donesemo u formi dijaloga."

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš