Tahiri: Na proljeće bi mogli imati nove vanredne izbore

Analitičar Ramush Tahiri smatra da će ovaj saziv parlamenta Kosova teško da izglasa Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i ne isključuje mogućnost da će na Kosovu na proljeće doći do novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Tahiri: Na proljeće bi mogli imati nove vanredne izbore

Nije, naime, poznato da li će parlament i ove sedmice moći da obezbjedi dvotrećinsku većinu, neophodnu za ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom s obzirom na to da Sporazum o tom pitanju ne podržava Srpska lista i opozicioni pokret Samoopredjeljenje. Iako je premijer Ramush Haradinaj najavljivao da bi se Sporazum mogao naći na dnevnom redu Skupštine Kosova ove sedmice, sjednica nije zakazana, a analitičar Ramush Tahiri smatra da će ovaj saziv parlamenta teško izglasati zakon o ratifikaciji. Tahiri je za podgoričku Pobjedu rekao da vjeruje da će Kosovo na proljeće imati vanredne parlamentarne izbore zbog, kako kaže, nemogućnosti djelovanja vlade i nemogućnosti donošenja važnih odluka.

Tahiri podsjeća da za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom Kosovo nema potreban broj glasova poslanika jer se toj odluci suprotstavlja Srpska lista, koja, kako navodi, smatra da se time "Kosovo potvrđuje kao nezavisna država i da granica treba da bude između Srbije i Crne Gore, a ne između Kosova i Crne Gore". Problem je, dodaje on, i pokret Samoopredjeljenje, koji smatra da "međudržavnim sporazumom potpisanim 2015. godine Kosovo gubi 82 kvadratna kilometra svoje teritorije".

"Izgleda da će Kosovo pokušati što je više moguće da odugovlači sa stavljanjem predloga zakona o ratifikaciji na dnevni red Skupštine. Time se prolongira i vizna liberalizacija od Evropske unije za građane Kosova, koji jedini u Evropi nemaju mogućnost slobodnog kretanja u vrijeme kada su to pravo izborili i Ukrajina i Gruzija", rekao je Tahiri.

 

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš