Tahiri: Međusobno priznavanje diploma od 1.marta

Na poslednjim tehničkim pregovorima Beograda i Prištine, od 18. do 20. januara, dogovoreno je da se sa sprovođenjem sporazuma o međusobnom priznavanju školskih diploma počne 1. marta, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Tahiri: Međusobno priznavanje diploma od 1.marta

Postignuti sporazum je, kako navode ovog puta, opširniji nego onaj iz 2011. godine i uključuje međusobno priznavanje diploma na svim nivoima obrazovanja - osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta. Sertifikaciju diploma vršiće Evropsko udruženje univerziteta, a zahtevi za priznavanje podnosiće se kancelariji nevladine organizacije SPARK na Kosovu i u centralnoj Srbiji.

Kosovska vlada će uskoro, kako je saopšteno, objaviti i detaljan vodič za one koji su zainteresovani za sertifikovanje diploma. Kako je istakla kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, novi sporazum "ima veliki značaj za Albance u Preševskoj dolini", jer će sprečiti "odlazak Albanaca iz Preševske doline".

Ovim sporazumom "Kosovo i Srbija" su se složili da, kako je navedeno, međusobno priznaju diplome - osnovnog, srednjeg i stručnog obrazovanja, peti nivo kvalifikacija u skladu sa Evropskim okvirom kvalifikacija (EKO), zatim bečlor, magistarske diplome, kao i doktorate.

Priznavanje diploma biće podeljeno u dve grupe - stručno i akademsko. Stručno priznavanje diploma će služiti za potrebe zapošljavanja, uključujući zapošljavanje u državnim institucijama, dok će akademsko poslužiti studentima da nastave dalje studije.

Međusobno priznavanje diploma, odnosno sertifikacija, vršiće se preko treće strane, odnosno Evropskog udruženja univerziteta, a potom će, kako se navodi iz kosovske vlade, diplome sertifikovati "obe zemlje". Svi zainteresovani kandidati zahtev za priznavanje diploma mogu podneti u kancelarijama SPARK-a u Prištini i Beogradu.

Tahiri: "Protiv diskriminatorske politike Srbije prema Albancima u Preševskoj dolini najbolje se bori kroz obrazovanje"

A kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je, kako se navodi u saopštenju, istakla da uzajamno priznavanje diploma između "Kosova i Srbije" ima "veliki značaj za Albance u Preševskoj dolini", jer je većina Albanaca iz "Preševske doline studirala i diplomirala na Kosovu", te da će im ovo priznavanje diploma pomoći "kako bi se vratili kući i pomogli razvoj albanske zajednice".

Dodajući da će ovaj proces priznavanja diploma sprečiti "odlazak Alabanaca iz Preševske doline", ona je istakla:

"Protiv diskriminatorske politike Srbije prema Albancima u Preševskoj dolini najbolje se bori kroz obrazovanje i usluge u interesu Albanaca.“

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš