Tahiri: Dekret o ZSO-u izrađen pre slanja sporazuma Ustavnom sudu

Kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, demantovala je navode kosovskog portala "Koha" da je kosovska vlada izradila dekret za formiranje Zajednice srpskih opština uprkos tome što je sporazum o ZSO-u privremeno suspendovan zbog ocene ustavnosti.

Tahiri: Dekret o ZSO-u izrađen pre slanja sporazuma Ustavnom sudu

Ona je u saopštenju za medije, istakla da je dekret izrađen pre slanja sporazuma na ocenu ustavnosti kosovskom ustavnom sudu i da se od tada nije radilo na sprovođenju sporazuma. Tahiri je istovremeno podsetila na četiri zaključka o sprovođenju sporazuma o ZSO-u u nedavno objavljenom izveštaju Vlade Kosova o sprovođenju sporazuma postignutih u Briselu:

"- Sprovođenje još uvek nije počelo u iščekivanju odluke kosovskog ustavnog suda o ustavnosti briselskog sporazuma po ovom pitanju.

- Kosovo je preduzelo početne mere za sprovođenje, izradilo je dekret prema tački 2 sporazuma koji je predmet razmatranja Ustavnog suda.

- U skladu sa odlukom Ustavnog suda sprovođenje će se nastaviti.

- Upravljački tim dopunjen je sa dva nova člana koja su zamenila jednog prethodnog, a koji ne može da bude u timu iz veoma objektivnih razloga. Kosovo je zatražilo reprezentativniji karakter ovog tima, imajući u vidu da je inicijalni sastav bio odraz samo četiri severne opštine."

10:19 - Ustavni sud Kosova poništava deo sporazuma o ZSO-u; dekret o formiranju finaliziran 

Međunarodna zajednica ozbiljno razmatra mogućnost da će Ustavni sud Kosova poništiti deo sporazuma o Zajednici srpskih opština, zbog čega će se o tom delu sporazuma ponovo pregovarati. Uprkos tome, Vlada Kosova je finalizirala dekret o formiranju ZSO-a, piše Koha ditore. 

Isti portal dodaje da se "deo sporazuma o osnivanju Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom nije u skladu sa idejom multietničke države, koja ima za cilj da radi u skladu sa evropskim demokratskim standardima i da, takođe, to može biti promenjeno."

Međutim, Koha navodi i da je Vlada Kosova finalizirala dekret za formiranje ZSO-a "na osnovu sporazuma čija je ustavnost upitna", te da su "preduzeti i postupci u smislu nacrta Statuta Asocijacije", a uprkos tome što je Ustavni sud suspendovao ovaj sporazum u avgustu i što bi ta mera trebalo da važi do 12. januara 2016. godine. 

"Ali Vlada je u završnom izveštaju za 2015. godinu govorila o preduzetim radnjama o ispunjavanju postignutog sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije. Dokument od 19 stranica upućen je Evropskoj uniji, odnosno evropskoj Službi za spoljne poslove," dodaje Koha.

Ustavni sud Kosova je 10. novembra doneo odluku da se sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, koji je potpisan 25. avgusta, privremeno suspenduje.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poslala je krajem oktobra sadržaj sporazuma o ZSO Ustavnom sudu, kako bi sud doneo odluku o ustavnosti sporazuma, a nakon snažnog protesta kosovske opozicije predvođene pokretom "Samoopredeljenje", blokade rada kosovskog parlamenta i upotrebe nasilja - uz korišćenje suzavca nekoliko puta u samoj skupštinskoj sali, kao i na ulicama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš