Tahiri: Čekamo odluku suda, sporazum o ZSO će biti sproveden

Ministarka za dijalog Edita Tahiri, u izjavi za RTK 2 kaže da Vlada Kosova ozbiljno pristupa dijalogu i postignutim sporazumima. Kako navodi, sporazum o ZSO će biti sproveden, biće i promenjen ukoliko Ustavni sud donese odluku da nije u skladu sa Ustavom Kosova. Kosovo je spremno za razgovore o kulturnom nasleđu u okviru Ahtisarijevog plana, ukoliko se oni nađu na briselskom stolu, navodi ministarka.

Tahiri: Čekamo odluku suda, sporazum o ZSO će biti sproveden

Ministarka za dijalog Edita Tahiri kaže da je sporazum o Zajednici srpskih opština potpisan i da će ga Vlada sprovesti.

„Sporazum je potpisan i kao takav će biti sproveden, mozda se izvrši neka promena ukoliko sud u svojoj odluci navede da u nekom delu nije u skladu sa ustavom."

,,Zajednica neće biti struktura sa izvršnim ovlašćenjima. Biće u skladu sa Ustavom, a Ustav ne dozvoljava da zajednice imaju izvršna ovlašćenja. I to stoji i u postignutom sporazumu“, rekla je Tahirijeva.

Kosovo nije primljeno u Unesko, ali vlada od toga neće odustati. Ukoliko se u Briselu otvori tema o kulturnom nasleđu, Kosovo je spremno rekla je ministarka za dijalog.

„Kulturno nasledje je bila tema dijaloga 2011. godine, ali Srbija u to vreme nije prihvatila Ahtisarijev plan kao rešenje za to pitanje i ostalo je ovako kako jeste. Ne znam da li će se u budućnosti ponovo otvoriti ovo pitanje, mi smo spremni da o tome razgovaramo u Briselu o kulturnom nasledju na osnovu Ahtisarijevog plana“, podsetila je ministarka.

Poslanica u Skupštini Kosova Jasmina Živković je istakla da se razgovori vode radi poboljšanja života naroda na Kosovu, ali primećuje da u pregovaračkom timu Prištine nema Srba.

„Ko nas predstavlja tamo? Gde se mi čujemo? Ne možete da tvridte da zastupate interese srpskog naroda, kada u svom timu nemate nijednog predstavnika Srba“, upitala je Živkovićeva, obraćajući se Tahirijevoj. „ Bilo je rečeno da ako se formiraju 10 opština da će ZSO biti formirana. Te opštine jesu formirane, po kosovskim zakonima,  i ZSO će funkcionisati po zakonima Kosova, ali ne dolazi do tog forimiranja“, navela je poslanica Srpske liste u Skupštini Kosova.

Živkovićeva i Tahirijeva učestvovale su na okruglom stolu  Regionalnog lobija žena u okviru projekta „Žene zajedno, u podršci Briselskom dijalogu“, organizovanom u Štrpcu, uz finansijsku podršku finske ambasade.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš