Tači u Turskoj o povećanju saradnje

Predsednik Hašim Tači izjavio je da postoji strateško partnerstvo Kosova i Turske, i da treba jačati saradnju u svim poljima. On je naglasio da Kosovo i Turska sarađuju i u borbi protiv terorizma.

Tači u Turskoj o povećanju saradnje

Predsednika Kosova Hašima Tačija je uz sve državne počasti dočekao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Tači je nakon toga imao odvojene sastanke, a zvaničnu posetu je počeo polaganjem venca u Mauzoleju Ataturka, gde se i upisao u knjigu sećanja.

Tokom prvog dana posete, Tači je ocenio da je potrebno jačati saradnju u svim oblastima, posebno u privredi, kao i borbi protiv radikalizma.

Predsednik Tači je danas imao odvojene sastanke sa predsednikom turskog parlamenta, Ismailom Kahramanom i premijerom Binalijem Jildirijem, kojima se zahvalio na podršci koju Turska pruža Kosovu.

Tači je naglasio da je Turska bila “među prvim zemljama koje su priznale Kosovo, i u stalnoj podršci u obezbeđivanju novih priznanja i učlanjenju u međunarodne organizacije, kao i o mogućnostima produbljenja saradnje”.

Razgovarano je o “dobrim odnosima između Kosova i Turske, kao i o mogućnostima  međuparlamentarne saradnje”, saopštio je kabinet predsednika Kosova.

“Cenim strateško partnerstvo između Kosova i Turske”, rekao je predsednik Kosova.

Tači je zatražio intenziviranje saradnje u oblasti privrede.

“Investitori iz Turske su među najvažnijim”, rekao je Tači.

Kahraman je rekao da je Turska prijatelj Kosova i da će to i dalje biti i dodao je da “dve zemlje treba da povećaju međuparlamentarnu saradnju“.

Premijer Turske Binali Jildirim je rekao da će Turska nastaviti da “promoviše Kosovo u svetu i pružio uveravanja da će raditi u pravcu produbljenja saradnje između dve države, na svim poljima”, saopštio je kabinet.

Na sastancima je bilo reči i o islamskom radikalizmu. Tači je rekao da se i Kosovo i Turska suočavaju sa pretnjom od radikalizma i terorizma i rekao je da mehanizmi bezbednosti obe zemlje „imaju odličnu  saradnju“.

“Svako ko je terorista u Turskoj, terorista je i na Kosovu“, zaključio je predsednik Tači.

Tači je položio cveće u delu Skupštine Turske koji je pogođen granatama u pokušaju puča 15. jula 2016. godine, saopštio je kabinet.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš