Tači u Briselu zatražio konačno ukidanje viza

Kosovski predsednik, Hašim Tači, sastao se juče u Briselu, u odvojenim susretima, sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini i sa predsednikom Evropskog parlamenta, Martinom Šulcom.

Tači u Briselu zatražio konačno ukidanje viza

Na dnevnom redu dve teme bile su glavne - vizna liberalizacija i dijalog sa Beogradom. Tači je zvaničnicima u Briselu preneo očekivanja Kosova da nedavna odluka o viznoj liberalizaciji treba da bude i konačna.

Iz Brisela je dobio uveravanja da će se to i desiti, ali i da Kosovu preostaje da ispuni preostale uslove, kao što je demarkacija sa Crnom Gorom, odnosno usvajanje sporazuma o razgraničenju, a čemu se do sada kosovska opozicija protivila.

Govoreći o, kako je saopšteno iz Tačijevog kabineta, dostignućima Kosova i posvećenosti  miru i stabilnosti u regionu, kosovski predsednik je Mogerini rekao da očekuje da odluka o liberalizaciji viza sada stupi na snagu.

Mogerini je na to odgovorila da Kosovo treba da ostane "optimistično" u vezi sa odlukom o liberalizaciji viza. Ona je, ipak, zatražila da se što pre ispuni i poslednji kriterijum koji je EU postavila pred Kosovo, a to je usvajanje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kako je, takođe, saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika, Tači je u ovom razgovoru, a na temu briselskog dijaloga, naglasio da je dosadašnji proces dijaloga između "Kosova i Srbije" pozitivno uticao na izgradnju mira i stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu.

Mogerini je rekla da "sve zemlje regiona" treba da ostanu posvećene izgradnji iskrene saradnje jednih sa drugim, i da se dijalog između Beograda i Prištine treba nastaviti.

Hašim Tači se u Briselu prethodno sastao i sa predsednikom Evropskog parlamenta, Martinom Šulcom, sa kojim je takođe razgovarao o viznoj liberalizaciji i nastavku dijaloga i kojem je, u vezi sa ovim pitanjima, preneo iste poruke.

"Kosovo je ispunilo kriterijume za liberalizaciju viza i očekuje meritornu odluku Evropske unije za posao koji su uradile državne institucije," rekao je Tači.

"Kosovo je i dalje angažovano na daljoj konsolidaciji države," dodao je, zahvaljujući se Šulcu na angažovanju i izvestiocu EU, Tanji Fajon, kao i Evropskom parlamentu na, kako je istakao, konstantnoj podršci u unapređenju procesa liberalizacije viza za Kosovo. 

I Šulc, kao i Mogerini, veruje da će odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo biti meritorna, naglašavajući da je liberalizacija viza glavna tema koja preokupira Kosovo u njegovim odnosima sa EU. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš