Tači: Rad tužilaca ne sme biti pod uticajem politike

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je tužioce da se posvete rešavanju slučajeva ratnih zločina, korupcije i kriminala na nepristrasan način, dodavši da njihov rad ne sme da bude pod uticajem uticajem politike ili etničke pripadnosti.

Tači: Rad tužilaca ne sme biti pod uticajem politike

Na konferenciji  na kojoj je predstavljen izveštaj o radu tužilaca na Kosovu Tači je poručio da je neophodna stalna borba protiv kriminala i korupcije i da snaga Kosova zavisi od kvalitetnog rada tužilaca. On je dodao da zločini moraju biti rasvetljeni i da porodice žrtava to očekuju od tužilaštva.

„Ja posećujem i razgovaram sa članovima porodica o tim bolnim događajima i masakrima, teškim zločinima koji su se desili u Starom Grackom, u Lipljanu gde je ubijeno 14 građana.Takođe, kada govorimo o ubistvu dece u Goraždevcu, susreo sam se sa predstavnicima udruženja nestalih lica, Albanaca, Srba i svih njih zajedno. Ono što njih ujedinjuje je jedan zahtev, a to je pravda“, rekao je Tači.

Glavni državni tužilac Aleksander Ljumezi istakao je da je neophodno podizanje svesti tužilaca o važnosti uloge i ispunjavanju ustavnih dužnosti. Ljumezi je dodao da je  nophodno povećati broj specijalnih tužilaca kako kako bi se Kosovo efikasnije  borilo protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Očekujem od svih vas maksimalni angažman u borbi protiv korupcije, terorizma i organizovanog kriminala. Svesni smo da izazovi sa kojima se Kosovo suočava u borbi protiv ovih pojava, nastaviti da budu izazovi na našem putu ka pridruživanju EU.Uloga tužilaca u procesu liberalizacije viza i borbi protiv korupcije je od suštinske važnosti, tako da najveći teret pada na leđa specijalnog tužilaštva Kosova“, kaže Ljumezi.

Ljumezi ističe da je tokom 2016. rešen 161 predmet, otvoreno 30 posebnih slučajeva i podignuto 25 optužnica protiv visokih zvaničnika, koji će biti završeni u narednih šest meseci.

Šef tužilačkog saveta Kosova Bljerim Isufaj ističe da je veoma ponosan na rad kolega tokom prethodne  godine.

„U proteklih godinu dana zaposlili smo značajan broj tužilaca-25 novih i počeli smo sa zapošljavanjem dodatnih. Prebacili smo jedan broj tužilaca na nove poslove, nastavili smo sa ocenjivanjem učinka i sa disciplinskim aspektom našeg rada. Takođe popunnjena su radna mesta administrativnog osoblja u skladu sa kadrovskim planom. rekao je Isufaj  i dodao da su ispunjene sve obaveze na osnovu sporazuma u Briselu u vezi zapoščjavanje tužilaca i osoblja za iz manjinskih zajedinica.

Ministarka pravde Durata Hodža naglašava da je funkcija tužilaca nedodirljiva, a njihov rad predstavlja budućnost Kosova.  

“Kosovo ne treba da bude na listi zemalja u kojima ne postoji borba protiv kriminala, već bi trebalo da budemo na listi zemalja gde postoji borba protiv kriminala i nulte tolerancije prema počiniocima. U različitim izveštajima smo čuli da se politika jako utiče na pravosuđe. Snažno verujem da ne samo politika, već i da je bilo kakav drugi uticaj moguć, ali samo ukoliko mi kao pojedinci dozvolimo da budemo izloženi tom uticaju”, rekla je Hodža.  

Za rad i doprinos tužiocima uručene su zahvalnice. Konferenciju je finansijski podržalo Ministarstvo pravde SAD, a prisustvovali su predstavnici međunarodne zajednice, ambasada i Euleksa, koji su zatražili veće angažovanje institucija u borbi protiv korupcije i kriminala. 

 

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš