Tači: Protesti napad na partnere - SAD, EU i NATO

"To je i dovođenje u pitanje procesa liberalizacije viza, novi udarac formiranju Oružanih snaga Kosova, ekonomskom razvoju i dovođenju stranih investitora", napisao je Thaçi na svom Facebook profilu.

On je ocjenio da su današnji neredi "napad na one koji podržavaju i koji su partneri Kosova - SAD, Evropsku uniju i NATO", a kako je dodao, to nasilje "zadovoljava protivnike konsolidacije države Kosovo". 

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga najoštrije je osudila nasilje grupe učesnika protesta opozicije koja je tražila suspendovanje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, kao i ostavku Vlade Kosova. 

Ona je ocjenila da nasilje, kakvo je danas sprovela grupa demonstranata, dovodi u pitanje život građana Kosova i pripadnika policije. 

"Protest je neprikosnoveno pravo u svakoj demokratiji i Ustavom garantovano sredstvo za izražavanje nezadovoljstva i niko ga ne može dovesti u pitanje. Međutim, ovo pravo mora da prati odgovornost i današnje paljenje institucija je u potpunosti neprihvatljivo", navela je Jahjaga na svom Facebook nalogu. 

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli ocjenio je da je početak protesta opozicije danas bio dostojanstven, ali završetak razoračavajući. 

"Nasilje nad državom i slučajevi paljenja institucija raduju protivnike nezavisnosti Kosova, razočaraju naše međunarodne partnere i plaše građane koji žele da njihova djeca rastu na Kosovu. Dok ne bude kasno treba reagovati", rekao je Veseli. 

On je dodao da kosovski građani ne žele takvo Kosovo i podržao Policiju Kosova koja je, po njegovim riječima, danas iskazala visok profesionalizam u zaštiti institucija, života i imovine građana. 

Protest i sukobi učesnika tog skupa i policije u sporednim ulicama Prištine trajali su do 18.00 sati. 

Grupa demonstranata je nakon govora lidera opozicije gađala zgradu Vlade Kosova kamenicama, suzavcem i molotovljevim koktelima. 

Pripadnici specijalnih snaga policije Kosova na početku napada povukli su se u dvorište zgrade vlade i nisu odgovorili na provokacije, dok se nije zapalio dio zgrade Vlade Kosova. 

Skup u znak protesta zbog potpisivanja sporazuma o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom u Prištini su organizovale opozicione stranke Samoopredjeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. 

Aktivisti Samoopredeljenja i drugih stranaka pokušali su da smire situaciju i onemoguće napade na zgradu vlade, ali u tome nisu uspjeli.

Izvor: (b92/Beta )

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš