Tači predao Veseljiju Nacrt zakona za formiranje vojske

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem i tom prilikom mu predao i nacrt zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova.

---

Ovaj Nacrt zakona se ne odnosi na ustavne promene, prenosi portal Koha.net, već se njime menjaju ingerencije Kosovskih bezbednosnih snaga.

Predsednik Kosova Hašim Tači, izjavio je da je inicijativa za transformaciju BSK od suštinske važnosti.

"Želim da vas obavestim da je sam na osnovu mojih ustavnih ovlašćenja kao vrhovnog komandanta KBS dao predsednik Skupštine predlog zakona za tranformaciju KBS. Ova inicijativa je neophodno i ima za cilj očuvanje teritorijalnog suvereniteta i ima za cilj očuvanje mira na Kosovu i regionu", rekao je Tači.

"Nismo uspeli da formiramo Vojsku Kosova jer su srpski poslanici jasno stavili do znanja da oni nikada ne bi glasali za promenu ustavnih amandmana. Kosovo ne može da ostavi svoju sudbinu na milost i nemilost bilo koga. Za mene je suština važnija od simbolike sa imenom", dodao je Tači.

Tači je takođe rekao da ova transformacija neće uticati na ovlašćenja ili misiju KFOR-a.

Predsednik Skupštine je rekao da će sutra sazvati predsedništvo skupštine kako bi šefovi poslaničkih grupa raspavljali o ovom zakonu. Veselji je rekao da će ova transformacija doprineti miru u regionu.

"Ovo je dobar dan za građane Kosova. Predsednik je nastupio u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima. Ja ću sutra sazvati predsedništvo kako bi ispoštovali sve procedure. Kroz ovu transformaciju, Kosovoće da doprinese miru u regionu ", rekao je Veselji na konferenciji za novinare.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš