Tači položio cveće na spomen ploču srpskim žeteocima

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je cveće na spomen ploču u centru sela Staro Gacko povodom 17 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca iz ovog mesta.

Tači položio cveće na spomen ploču srpskim žeteocima

Tači je istakao da takvi zločini ne smeju ostati nekažnjeni.

"Svaki zločin treba otkriti i kazniti. Zločin je zločin bez obzira protiv koga i od koga je izvršen", rekao je predsednik Kosova prilikom posete naselju Staro Gacko, u opštini Lipljan na centralnom Kosovu.

On je rekao da se moli i izražava bol za sve žrtve tokom i posle rata na Kosovu.

"Takođe jednom i zauvek treba da se otkriju sudbine svih nestalih, bili Albanci, Srbi, Romi ili bilo koje nacionalnosti. Svi imamo odgovornost da na tome radimo. Imamo odgovornost zarad njihovih porodica i budućnosti naše dece. Mi treba da pomognemo jedni druge", poručio je Tači.

Dodao je da je bol svake majke za gubitak njenih potomaka jednaka.

Četrnaestorica Srba iz Starog Gacka ubijena su na njivi tokom žetve 23. jula 1999. godine. Tada su stradala četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina.

Rafalima su na licu mesta ubijeni i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu. Bitići je usled nedostatka dokaza posle dva meseca pušten iz pritvora.

Ubistvo žetelaca je jedan od najvećih zločina koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu posle dolaska međunarodnih mirovnih snaga.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš