Tači odlikovao prvog komandanta Kfor-a

Predsednik Kosova, Hačim Tači je Vojnom medaljom za službu na Kosovu odlikovao prvog komandanta KFOR-a, britanskog generala Majkla Dejvida Džeksona.

Tači odlikovao prvog komandanta Kfor-a

Generalu Džeksonu je medalja dodeljena zbog doprinosa miru, bezbednosti i stabilnosti tokom njegovog mandata kao prvog komandanta KFOR-a na Kosovu.

"Uloga generala Džeksona je bila nezamenljiva i izvanredna, istorijska za mir, stabilnost, demokratiju i prosperitet kako na Kosovu, tako i u regionu“, rekao je Tači.

"Radili smo zajedno u vreme izazova na procesu vraćanja izbeglica njihovim kućama, na demokratskoj tranziciji koju smo prošli, na zajedničkoj posvećenosti svim međunarodnim institucijama" dodao je predsednik. 

Tači je istakao da je general Džekson jedan od ljudi koji su sproveli Kumanovski sporazum o ulasku snaga NATO na Kosovo. 

Britanski general je izrazio zahvalnost za odlikovanje i doček koji mu je priređen na Kosovu. 

"Vratio sam se na Kosovo posle sedamnaest godina od kada sam bio ovde po prvi put, kada sam, moram to da kažem, došao bez pasoša. Sjajno je videti koliko ste mnogo napretka postigli od tada", rekao je general. 

Prvi komandant Kfor-a se prisetio vremena kada je 1999. došao na Kosovo na čelu više od 50.000 pripadnika mirovnih snaga: "Iako su ti teški dani obeležili početak ovog napretka, postojala je atmosfera i danas su se stvari puno promenile". 

General Džekson se sastao i s komandantom Bezbednosnih snaga Kosova, Rahmanom Ramom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš