Tači: Nema vladavine zakona bez poštovanja ljudskih prava

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da ne može biti istinske demokratije i vladavine zakona bez punog poštovanja, zaštite i ostvarenja ljudskih prava na Kosovu.

Tači: Nema vladavine zakona bez poštovanja ljudskih prava

Postoje institucionalni mehanizmi za zaštitu, promovisanje i garantovanje ljudskih prava, ali je potrebno njihovo jačanje, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači.

Govoreći na konferenciji “Ljudska prava i integracija marginalizovanih grupa na Kosovu”, Tači je rekao da tranzicija i represivna prošlost utiču na sporiju zaštitu ljudskih prava svih, bez obzira na etničku, versku ili drugu pripadnost.

“Sada je vreme da se to unapredi”, rekao je on.

Tači je istakao da su osnovna ljudska prava ključna za razvoj demokratije i vladavinu zakona na Kosovu.

“Neće biti ni demokratije ni vladavine zakona ako se građanima na obezbedi poštovanje, zaštita i sprovođenje njihovih prava”, rekao je Tači.

“Na integraciji marginalizovanih grupa i poštovanju ljudskih prava treba da rade svi zajedno, institucije, civilno društvo, mediji, aktivisti i celo društvo.”

Zamenica američkog ambasadora na Kosovu Kolin Hajlend izjavila je da manjinske zajednice, žene i pripadnici LGBT zajednice nastavljaju da se suočavaju sa preprekama i predrasudama u društvu, a njihovo je pravo da budu deo društva.

Konferenciju su organizovali Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj, USAID, i Centar za obuku i resurse za zastupanje, ATRC.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš