Kako će funkcionisati kosovska kohabitacija

Tači neće biti glavni pregovarač, ali će Kurti morati da ga konsultuje

Analitičari iz Prištine za Kosovo Onlajn prognoziraju približavanje i bolju komunikaciju kosovskog predsednika i premijera prema pitanju razgovora sa Srbijom.

Tači neće biti glavni pregovarač, ali će Kurti morati da ga konsultuje

Stručnjak za politička pitanja iz Prištine Ramuš Tahiri kaže za Kosovo Onlajne da predsednik i premijer Kosova moraju da usaglase spoljnu politiku, iako između njih postoje nesuglasice i napominje da je Ustavom Kosova i zakonima predviđeno ko šta potpisuje.

Tahiri smatra da je njavažnije pronaći rešenje za sporazum sa Srbijom i podseća da je premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao predsednika Kosova Hašima Tačija da usklade spoljnu politiku.

“Kurti i Vučić će razgovarati, ja bar kao bivši savetnik predsednce znam da se takvi susreti dešavaju. Ti susreti unapredjuju odnose ili se stvaraju uslovi da se reše problemi”, kaže Tahiri.

A politički analitičar Driton Tafalari očekuje bolju komunkiaciju između premijera i predsednika Kosova, imajući u vidu da je predsednik vlade Aljbin Kurti pozvao predsednika Hašima Tačija na konsultacije oko usklađivanja spoljne politike.

“Svi znamo kakav je stav Kurti imao prema Tačiju, govorio je da ne želi uopšte da se sretne sa njim. Ali izgleda da se danonoćno radi iza zatvorenih vrata kako bi se pripremio teren za sporazum sa Srbijom”, kaže Tafalari.

On napominje da će dijalog sa Srbijom u budućnosti ipak voditi premijer Kosova Aljbin Kurti jer  je to predvidjeno ustavom Kosova, ali napominje da se mora konsultovati sa Tačijem.

“Tači neće biti glavni, ali neće moća da se uradi ništa bez njega”, zaključuje Tafalari.

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš