Tači: EU ćuti na ponašanje Srbije prema Kosovu

Predsednik Hašim Tači održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o Samitu u Berlinu koji je održan pre dva dana. Tači ističe da od lidera Evropske Unije nije čuo ništa konkretno po pitanju Kosova. Dotakao se i pitanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, uspostavljanjem ZSO i taksi, naglašavajući da je kosovska delegacija prilikom posete Berlinu imala jedinstven stav.

Tači: EU ćuti na ponašanje Srbije prema Kosovu

Tači je kazao da je na Samitu u Berlinu naglasio da evropska perspektiva za Kosovo, nažalost, ostaje samo fraza koju je lepo čuti ali da nema konkretnih rezultata.

''Takođe, današnja realnost o Zapadnom Balkanu nije uopšte u skladu sa našim očekivanjima i očekivanjima EU. Pored činjenice što proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine je znači raspad Jugoslavije. Zato nestabilnost sa susedima naše zemlje prvo predstavlja rezultat nepriznavanja države Kosovo od strane Srbije, a drugo nepriznavanje nezavisnosti Kosova od strane BiH. Svi smo svedoci da je nakon 20 godina od završetka rata, a 11 godina od proglašenja nezavisnosti Srbija se ponaša na jedan način koji nije evropski, a istovremeno EU ćuti na to anti-evropsko ponašanje Srbije prema Kosovu'', rekao je on.

Govoreći o taksama, koje su novembra prošle godine uvedene na robu iz Srbije i BiH, Tači je kazao da su one legitimna odluka Kosova i da je ovo više puta naglasio na Samitu u Berlinu.

''Dijalog koji je započeo još 2011. godine sada je blokiran od strane Srbije, koja je uslovila nastavak pregovora raznim smetnjama. Dijalog ne bi smelo da bude uslovljen od nijedne strane. Zbog negativnog odnosa Srbije ugrožen je i odnos Kosova i BiH, koji je danas, nažalost na najnižem nivou što se videlo i tokom diskusije predstavnika ove zemlje na Samitu u Berlinu'', kazao je Tači.

Tači je rekao i da je kancelarki Merkel i francuskom predsedniku Makronu kazao da Kosovo ostaje najizolovanija zemlja u Evropi upravo zbog Evrope, kao i da na diskusiji, nije bilo nijednog konkretnog i kreativnog predloga koji bi ubrzao rešavanje pitanja Kosova i Srbije.

''Želim da naglasim da postoji mišljenje da Samit u Berlinu predstavlja dobru mogućnost, ali ja smatram da, uprkos tome što je diskutovano o svim otvorenim pitanjima, naglašavam da nije bilo nijedne nove ideje za konačni sporazum Kosova i Srbije, kao što nije bilo ni ideja oko mogućnosti postizanja istorijskog završnog sporazuma između dve nezavisne i suverene zemlje'', rekao je Tači.

Predsednik Kosova govorio je i o uspostavljanju ZSO koja je dogovorena još 2013. u Briselu.

"Upravljački tim za izradu statuta Asocijacije koji se sastoji od predstavnika srpske zajednice koji živi na Kosovu, u skladu sa upustvima i preporukama Srbije namerno nije obavio posao, a sa druge strane Srbija nastavlja da optužuje Kosovo za neispunjavanje tog sporazuma. Još jednom naglašavam da neće postojati neka Asocijacija za koju Srbija misli da će imati neka izvršna ovlašćenja. Jasan je cilj Srbije da stvori Asocijaciju srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima po ugledu na Republiku Srpsku, a mi to nećemo dozvoliti'', rekao je on.

Tači je zaključio da konačni sporazum Kosova i Srbije nije moguć bez uključivanja SAD, a da je cilj da se postigne sveobuhvatni sporazum jer i Kosovo i Srbija ostaju multietnička društva i neće biti granica po etničkoj osnovi, ali na kraju sporazuma je, ističe Tači, „neophodno priznanje međudržavnih granica kako bi se obezbedio trajni mir“. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš