Tači: Da se što pre formira nova vlada

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da novu vladu treba formirati što pre. Tači je na konferenciji za štampu pozdravio odluku Ustavnog suda i rekao je da ona mora da se poštuje.

Tači: Da se što pre formira nova vlada

"Pozdravljam odluku Ustavnog suda koja trasira put formiranju nove vlade Kosova. Bio sam oprezan u svakom koraku koji sam preduzeo, da budu u potpunosti u skladu sa Ustavom. To je sinoć potvrđeno jednoglasnom odlukom sudija Ustavnog suda. Najbitnije je da je Ustav potvrdio da je Skupština Kosova najviša politička institucija u zemlji. Potvrđeno je da su volja građana sve stranke, a ne samo jedna stranka", rekao je on.

Tači je istakao da je formiranje nove vlade potrebno što pre bude moguće i pozvao sve strane da doprinesu na tom putu kao i da sačuvaju integritet pravosudnog sistema na Kosovu.

"Sada je potrebno uspostaviti novu vladu što je pre moguće, jer okolnosti zahtevaju funkcionisanje vlade. Pozivam sve institucije, sve političke stranke da sprovedu sve odluke Ustavnog suda. Pozivam institucionalne i stranačke lidere da rade zajedno kako bi imali redovnu tranziciju. Takođe pozivam medije i civilno društvo da doprinesu napretku ovog procesa. Moramo sačuvati ustavni poredak i integritet pravosudnog sistema na Kosovu. Održavajte mir i stabilnost. Da se ​​fokusiramo na ono što je najvažnije za građane Republike Kosovo i da donesemo razvoj, prosperitet za sve. Usredsredite se na uspešno prevazilaženje pandemije COVID-19, ali radite i na ekonomskom oporavku. Treba nastaviti reforme u pravosuđu, privredi i upravnim institucijama. Jačati institucije bezbednosti i odbrane", rekao je Tači.

Na kraju, predsednik zemlje je pozvao EU da donese odluku o liberalizaciji viza i tražio da se sačuva večito partnerstvo sa SAD.

"Pozivam EU i države članice EU da što pre donesu zasluženu odluku o liberalizaciji viza za građane Kosova. Radimo zajedno da Kosovo što pre postane član NATO-a i Evropske unije. I da zadržimo poseban odnos, večito partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama".

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš