Tači će tražiti tumačenje Ustavnog suda u vezi izbora mandatara

Predsednik Kosova Hašim Tači tražiće tumačenje Ustavnog suda u vezi vremenskog okvira koji je na raspolaganju pobedničkoj stranci za formiranje vlade kao i odgovor na pitanje - šta se dešava kada pobednička stranka odbije da predloži kandidata za premijera predsedniku Kosova, piše Indeks Onlajn.

Tači će tražiti tumačenje Ustavnog suda u vezi izbora mandatara

Te informacije je portalu Indeks Onlajn potvrdio neimenovani zvaničnik predsedništva navodeći da je Kancelarija predsednika već počela da priprema materijal koji će do kraja nedelje podneti Ustavnom sudu.

Portal podseća da je u ovoj fazi formiranja institucija glavni teret na predsedniku Kosova Hašimu Tačiju koji je garant demokratskog funkcionisanja institucija.

“Prvo pitanje koje će biti upućeno Ustavnom sudu odnosi se na vremenski okvir koji je na raspolaganju pobedničkoj stranci ili koaliciji da predloži predsedniku Kosova kandidata za premijera, odnosno mandatara za sastav nove vlade. Nakon konstituisanja Skupštine Kosova, Ustavni sud bi trebalo da postavi razuman vremenski okvir u kojem bi pobednička stranka ili koalicija bila u obavezi da nominuje kandidata za premijera”, rekao je neimenovani izvor.

Prema istom izvoru drugo pitanje odnosi se na situaciju u kojoj bi trebalo pojasniti “šta se dešava kada stranka ili koalicija koja pobedi na parlamentarnim izborima odbija da predloži predsedniku Kosova kandidata za premijera”.

Prema izvorima Indeks Onlajn, očekuje se da će Tači zatražiti od Ustavnog suda tumačenje i pojašnjenja o tim pitanjima do kraja nedelje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš