Tači: Bez sporazuma nas očekuje destabilizacija

“Ideju za razgraničenje dobio sam od predsednika Rugove, Nedžata Dacija i gradonačelnika Gnjilana, Ljufrija Hazirije. Moja originalna ideja je da pripojim Dolinu Kosovu,” odgovor je kosovskog predsednika Hašima Tačija na pitanje predsednika Progresivno demokratske stranke, Nenada Rašića, čija je ideja korekcija granica, prenosi Gazeta Express. Ipak, očekuje da Skupština Kosova usvoji Platformu o dijalogu sa Srbijom iako taj dokument u trenutnom obliku koji podržava većina političkih partija zabranjuje pregovore upravo o ideji korekcije granica.

Tači: Bez sporazuma nas očekuje destabilizacija

Danas je u Prištini organizovana konferencija pod nazivom „Glas naroda o ‘velikom finalu’ između Kosova i Srbije“ u organizaciji Instituta za evropske poslove i razvoj na kojoj su učestvovali kosovski predsednik Hašim Tači, ali i predstavnici opozicionih LDK i Samoopredeljenja i mnogi drugi politički akteri.

Tači: Bio bih najsrećniji kada ne bismo priznanje dobili bez obostranog kompromisa

Hašim Tači je još jednom upozorio da je 2019. godina sporazuma i „prevazilaženja animoziteta“, te da izostanak istog znači destabilizaciju regiona budući da status kvo vodi do pogoršanja odnosa.

„U poslednjih dvanaest meseci svedoci smo kvarenja i regresije odnosa između Srbije i Kosova. Za mene nema sumnje da će, ukoliko ove godine ne postignemo pravno-obavezujući sporazum, Srbija i Kosovo ući u opasnu zonu i da će naši odnosi potencijalno destabilizovati region. Iskustva iz godine za nama su me definitivno ubedila da je vreme da naše dve zemlje postignu istorijski sporazum,“ poručio je prisutnima kosovski predsednik, Hašim Tači, prenosi Koha.

Dodao je i da je Kosovo dobilo „najjasnije i najjače moguće garancije SAD da će istorijski sporazum voditi do međusobnog priznanja Kosova i Srbije“.

Poput srpskog kolege Aleksandra Vučića, ni on ne očekuje da će biti lako pregovarati u Briselu, a dodaje da bi bio „najsrećnija osoba na Kosovu“ kada bi bilo moguće dobiti priznanje Srbije bez daljih pregovora i bez obostranog kompromisa.

„Priznanje Kosova od strane Srbije bez daljih pregovora i bez daljih uslova bi bio najispravniji kraj ovog dijaloga, koji sada ulazi u dvadesetu godinu nakon Konferencije u Rambujeu. Ali u politici, ono što je pravedno retko preovlada,“ rekao je Tači.

Međutim, za razliku od srpske vlade, čija je, kako je javnost juče saznala od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, zvanična pozicija u pregovorima sa Prištinom razgraničenje, Kosovo je svoju poziciju definisalo Platformom o dijalogu koju podržava većina partija i za koju je Tači danas saopštio da očekuje da bude usvojena u Skupštini.

Kurti: Znamo šta Srbija hoće, treba nam saglasnost u vezi sa tim šta mi hoćemo

I dok srpska opozicija ali i mediji od juče insistiraju na konkretnom odgovoru šta je politika Srbije u pregovorima sa Prištinom i šta praktično znači izjava ministra Dačića, u Prištini vlada percepcija da „Srbija zna šta hoće“.

„Mi znamo šta Srbija želi, ali da li znamo šta mi želimo? U Skupštini se možemo složiti oko naših zahteva za Srbiju, kao što su priznanje nezavisnosti, rasvetljavanje sudbine nestalih, reciprocitet itd. Oko ovih stvari možemo da se složimo. Ove zahteve u formi skupštinskih i vladinih dokumenata treba uručiti drugoj strani u pregovorima, Srbiji. Ovo treba uraditi pre početka dijaloga,“ rekao je na istoj konferenciji poslanik Samoopredeljenja, Aljbin Kurti.

Pojedini mediji u Prištini nagoveštavaju da činjenica da Kurti nije pomenuo korekciju granica ukazuje na to da popušta u svojoj dosadašnjoj čvrstoj poziciji protiv ovakve ideje.

Ljimaj: Ako Srbija nije spremna da uđe u dijalog za priznanje, Kosovo može da čeka

Kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima i predsednik NISMA-e, Fatmir Ljimaj, ne deli mišljenje Hašima Tačija da bi izostanak sporazuma ove godine doveo do destabilizacije i poručuje da Kosovo „može da čeka“.

„Političke snage na Kosovu treba da ostave po strani političke interese da bi bile zajedno. Kao državna delegacija (pregovarački tim) sačinili smo jedan dokument koji je dobio podršku od lidera institucija. Sada je u rukama skupštine i neka odluči o njemu kako bismo imali jedan glas. Mi smo spremni za dijalog. Kosovo može da izgubi ako pobegne od (pregovaračkog) stola,“ rekao je Ljimaj.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš