Tači: Ako optužnica bude potvrđena, podneću ostavku

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će podneti ostavku ako optužnica Specijalnog tužilaštva bude potvrđena i dodao da je to cena za slobodu Kosova.

Tači: Ako optužnica bude potvrđena, podneću ostavku

Kosovski predsednik se obratio javnosti video porukom, koja je prosleđena medijima iz njegovog kabineta, ali postavljena i na njegov Fejsbuk profil.

"Sestre i braćo, sugrađani i sunarodnici, na Kosovu, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Preševu, Medveđi i Bujanovcu i dijaspori, obraćam se večeras, iz ove kancelarije, gde sam tokom 1.542 dana imao izuzetnu čast da vršim visoku dužnost predsednika Kosova - slobodnog, nezavisnog i demokratskog Kosova. Srce mi je povređeno, ali ne i slomljeno. Moj um je težak, ali nije sumoran", započeo je Tači svoje obraćanje.

On je dodao da je saopštenje Specijalnog tužilaštva za ratne zločine bivših boraca OVK onemogućilo je veoma važan sastanak u Beloj kući, što je snažno pogodilo mogućnost postizanja mira između Кosova i Srbije.

"Кosovo mora osigurati stabilno funkcionisanje državnih institucija, u bilo kojoj situaciji. U ovom novom i teškom poglavlju, samo ujedinjeni možemo ići napred, i na nacionalnoj i na međunarodnoj  osnovi. U narednim danima ja ću se konsultovati sa političkim liderima o daljim koracima i ukoliko se optužnica potvrdi ja ču podneti ostavku", rekao je Tači.

Naveo je i da svi treba da snose odgovornost za ratne zločine, dodajući da će zajedno sa liderom DPK Кadrijem Veselijem izaći čist, baš kao što su to radili i bivši borcii.

"Uveravam vas još jednom, neću se suočiti sa pravdom iz ove kancelarije. Ako se optužnica potvrdi, odmah ću podnijeti ostavku na mjesto vašeg predsednika i suočiti se sa optužnicom. Кosovo je nova država, ali njeni lideri moraju se ponašati poput pravih državnika. Nosiću ću taj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu, svom snagom koju imam", rekao je Tači.

Tači je izjavio da je Evropska unija postupila sa dvostrukim standardim u pogledu Кosova i Srbije.Prema njegovim rečima, dok je Srbija na putu ka članstvu u EU, Кosovu je uskraćeno pravo na slobodu kretanja.

Kako je naveo, danas vidi jasnije nego ikad ranije, da su politički lideri Kosova tokom 20 godina napora, bez obzira na dobre namere, neko malo više, neko manje, svi oni, kako je rfekao, đ u određenim trenucima, dozvolili politici da nanese štetu zajedničkom zadatku.

"Sasvim je prirodno da u ovom trenutku, što nije lako, podsećam na ljude koji više nisu živi. Drugi koje poznajem, na svom već dugom putu, još od vremena kada sam bio idealistički dečak koji je želeo da promeni svet do danas - sa sedom kosom. Podsetio sam na istorijske i potpuno lične trenutke, i mislio sam na svoje roditelje, bake i bake, porodicu i sina, Endrita", naveo je Tači.

Istakao je i da je već rano shvatio da će oni, borci OVK, platiti velike ljudske, porodične i političke troškove.

"Ovo je cena za slobodu Kosova. Moji ratni prijatelji, s kojima nas je mir često razdvajao u različite političke tabore, iznosili su velikom snagom istine mnoge niske izmišljotine, a njihova je nevinost na kraju zasjala nad smećem monstruoznih optužbi", ocenio je Tači i dodao i da će to će biti isto za njega i njegovog "brata po krvi rata, Kadrija Veseljija".

Političke greške u miru mogao je da učini, ali ratne zločine, nikada, poručio je Tači.

"Čak i da se vratim u mračno doba Miloševića, učinio bih isto, odgovarajući na neprijatelja metkom žeđi za slobodom i ne vređajući nijednog državljana Srbije, Roma ili Albanaca", istakao je Tači.

Kako je naveo, već više od dve decenije podržava inicijative za osnivanje sudova sa međunarodnim učešćem ili nadzorom.

"Ovaj princip ostaje isti danas i kada sam ja, Hašim Tači, mogao lično da se suočim sa Sudom za koji sam dao svoju političku podršku, svojom rečju i svojim glasom", ocenio je kosovski predsednik.

Ono u šta sam verovao celog života, dodao je, i u koji verujem do danas – je napredovanje ka bližem savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

Drugo, kako je naveo, verovao je da ovo pitanje ostane u rukama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija gde zemlje koje se protive državi Kosovo imaju snažan uticaj.

"Moja odluka je bila strateška u skladu sa mojom vizijom za budućnost Kosova. I nisam tražio dnevno političke koristi. Danas, ko kaže da sam ja očigledno postao prepreka, čak i saboter ovog Suda, u najboljem slučaju je loše obavešten, a u najgorem slučaju tendenciozan", poručio je Tači.

Međutim, s druge strane, mišljenja je da neko mora proceniti ravnotežu ovih 21 godina istraga, procesa i odluka za ratne zločine na Kosovu.

"Bio bih najsrećniji čovek kada bih video da međunarodna zajednica primenjuje iste standarde na Kosovu i u Srbiji u rešavanju ratnih zločina. Nažalost, ne samo da ne vidim taj standard i proporcionalnost, već vidim upravo suprotno. I evo nas danas. Srbija napreduje na putu pregovora za evropsko članstvo, dok Kosovo ne uživa ni pravo slobodnog kretanja", ocenio je Tači.

Podsetio je da je tokom ove dve decenije imao privilegiju da ima podršku većine dok je bio na čelu najviših kosovskih institucija.

"Naravno, tokom ove dve decenije, nenamerno, napravio sam neke propuste. I danas znam za neke od njih. Nisam oklevao, zajedno s prijateljima po oružju, da ratujem protiv Srbije, oružjem i diplomatijom, zanemarujući cenu koju sam možda morao da platim, čak i svoj život. Rat je gotov. Kosovo je slobodna i suverena zemlja", istakao je Tači.

On je dodao da će tako, kako je radio u poslednje dve decenije, raditi i dalje na miru i pomirenju sa Srbijom i celim Balkanom.

"Danas ne živim samo za sebe i porodicu, već i za prijatelje koje sam sahranio tokom rata, za njihove roditelje, decu. Živim za istorijsku misiju kojoj pripadam zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Ramušem Haradinajem, Fatmirom Ljimajem i mnogim drugima koji su prvi u borbi za slobodu, ali koji su prvi posle pogođeni i napadnuti posle rata", poručio je Tači.

Prema njegovim rečima, nisu išli u rat da pobede na izborima ili da zahtevaju vlast.

"Nismo imali ništa drugo osim velikog sna o slobodi i nezavisnosti. Ali, prolazak stazama oslobodilačkog rata, hodnicima institucija, za nas ne može biti jednostavan ili lak", naveo je Tači i dodao je da je učinio koliko je mogao, ali ne onoliko koliko je želeo.

Kako je naveo, tokom godina na svojim ramenima nosio je mnoge optužbe i mnoga dela.

"Kada sam bio na čelu vlade, nikad nisam negirao, a ne negiram ni danas da je na isti način na kome se došlo do dostignuća u razvoju Kosova, bilo izazova u upravljanju i vođstvu zemlje. To je prirodno za vođu. Međutim, jedno je sigurno, nije postojao, a ne može biti, niti jedan dokaz koji je upućen Hašimu Tačiju za kršenje bilo kog zakona. Jedini zakon koji sam gazio je zakon Milosevića", ocenio je Tači.

Prema njgovim rečima, njegova sudbina je, u potpuno jedinstvenim istorijskim okolnostima, odredila putanju njegovog života i njegovog ponašanja.

"Politika za mene nikada nije bila izvor života, već sveta misija da služim ovoj zemlji i vama, dragi građani. Na Kosovu ili drugde nikoga ne mogu naći, kome sam zadužen. Ali, svima koji su mi već jednom dali svoj glas tokom ovog dela karijere, koji se nastavlja, večeras želim da kažem oprostite mi ako nisam uradio ono što ste očekivli  od mene, ali budite sigurni da nisam zloupotrebio vaše poverenje", ukazao je Tači.

Dodao je i da ne zna da li je bila slučajnost ili spletka da je uoći sastanka u Beloj kući stiglo obaveštenje o nepotvrđenoj optužnici.

"Da li će ovo biti poslednja cena koja se mora platiti za slobodu Kosova. Sklonili su me sa puta. Al, oni ne prete mom poverenju u vrednosti koje Sjedinjene Države i Bela kuća predstavljaju za mene i građane Kosova", ocenio je Tači.

Kako je naveo, u praksi, javno objavljivanje optužnice pre nego što je pravosudno telo odobri, predstavlja ogroman skandal.

"Nikakav zločin, navodno ili čak počinjen, ne opravdava javno linčovanje. Nijedna dobra namera ili velika volja za pravdom ne mogu opravdati izmišljanje medijske bombe za inkriminaciju šefa države, u trenutku kada bi dijalog sa Srbijom mogao ući u novu fazu, zahvaljujući direktnom angažovanju Bele kuće. Koja je pravda bila zainteresovana za ovu žurbu i ovo grubo kršenje propisa procesa pravde nezavisnog sudstva", upitao je Tači.

Objavljivanje optužnice je učinilo nemogućim "veoma važan sastanak u Beloj kući", ocenio je Tači i dodao da je time je onesposobljena prilika za postizanje mira između Kosova i Srbije.

"Neću dozvoliti da ove lažne optužbe odvlače pažnju Kosova od zauzimanja svog mesta u međunarodnoj zajednici, kao člana NATO i Evropske unije. Kosovo je domovina svih svojih građana. Evropska država i multietničko društvo. Još jednom kažem NE osveti i DA međuetničkoj toleranciji", naveo je Tači.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš