"Svi se slažemo da se dijalog između KS i SR nastavi"

"Tamo gde se svi slažemo, bilo da priznajemo ili ne priznajemo nezavisnost Kosova, jeste to da želimo nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Želimo da Srbija i Kosovo rade naporno i dođu do pravno obavezujućeg sporazuma", poručuje Dejvid Mekalster nakon što je ponovo izabran na mesto predsedavajućeg Spoljnopolitičkim odborom Evropskog paralmeta i uverava da će proširenje i zemlje Zapadnog Balkana ostati "vrhunski prioritet ovog komiteta".

"Svi se slažemo da se dijalog između KS i SR nastavi"

Kada je reč o ulozi Borela kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, Mekalster podseća da posle Ketrin Ešton i Federike Mogerini, koje su dolazile iz zemalja članica koje priznaju nezavisnost Kosova, novi šef diplomatije dolazi iz zemlje koja tu nezavisnost ne priznje.

Visoki predstavnik prestavlja svih 28 zemalja članica, odnosno predstavlja interese one 23 zemlje koje priznaju, ali i onih pet koje ne prizaju nezavisnost Kosova, ocenjuje Mekalister.

On je najavio i da će imenovanja za nove izvestioce Evropskog parlamenta za sve zemlje na Zapadnom Balkanu biti zaključena tokom septembra ove godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš