Sve odluke sa današnje sednice Vlade Kosova

Vlada Republike Kosovo, predvođena premijerom Aljbinom Kurtijem, održala je 21. redovnu sednicu na kojoj je odobrila dva nacrta zakona i odluka i drugih dokumenata iz oblasti svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, prenosi Zeri.info.

Sve odluke sa današnje sednice Vlade Kosova

Na otvaranju sastanka, premijer Aljbin Kurti još jednom je izrazio saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje najmilije u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Slavonskog Broda, u Republici Hrvatskoj. Premijer je zahvalio državi Hrvatskoj, institucijama i državnim čelnicima hrvatske države na beskrajnoj pomoći i izrazio spremnost Vlade Kosova da ostane u blizini porodica žrtava ove teške nesreće.

Nacrt zakona o radovima od plemenitih metala dobio je saglasnost Vlade. Ovim Nacrtom zakona utvrđuju se uslovi aktivnosti i tehnički zahtevi za sastav, sadržaj i čistoću radova od plemenitih metala kao i uslovi kontrole i označavanja radova, kao i metrološki nadzor. Nakon odobrenja Skupštine Republike Kosovo, ovaj zakon će primeniti Kosovska metrološka agencija i subjekti koji se bave preradom, uvozom i prodajom radova od plemenitih metala, poluproizvoda i materijala za preradu.

Nacrt zakona o potvrđivanju amandmana na ugovor o sufinansiranju projekta „Program podrške vodosnabdevanju i kanalizaciji u ruralnim područjima, faza (izlaz) VI“, između Vlade Republike Kosovo i Vlade Švajcarske, drugi je nacrt zakona koji je Vlada odobrila na današnjoj sednici. Izmenama ovog sporazuma, doprinos Vlade Švajcarske ovom sufinansiranju povećava se na 572 000 švajcarskih franaka, čime se ukupan doprinos vlade Švajcarske povećava na 7, 600, 072 švajcarskih franaka. Izmena sporazuma takođe modifikuje trajanje sporazuma i obuhvatiće period od 1. januara 2019. do 30. juna 2022.

Vlada je na današnjoj sednici odobrila polugodišnji izveštaj, od 1. januara do 30. juna 2021. godine, budžeta Kosova. Prema Izveštaju, ukupni prihodi u ovom polugodištu dostižu cifru od 1.185,41 miliona eura i predstavljaju 45 odsto planova, dok je u odnosu na prvu polovinu prethodne godine zabeležen rast od 20% više.

Rashodi budžeta u ovom periodu, prema Izveštaju, iznose 1026,98 miliona evra i predstavljaju 38 odsto planiranih izdataka. U odnosu na prethodnu godinu, ostvaren je rast od 93,24 miliona evra, ili 10% više.

Na današnjem sastanku odobren je Godišnji finansijski izveštaj za 2020. Ovom odlukom ukida se vladina odluka br. 06/06 od 12. aprila 2021. godine i ovaj izveštaj će biti obrađen u Skupštini Republike Kosovo, što zahteva Zakon o upravljanju javnim finansijama. Ponovno odobrenje je izvršeno nakon pregleda i izbegavanja tehničkih propusta i neophodnih pojašnjenja ovog izvještaja.

Vlada je takođe odobrila odluku o osnivanju ad hoc komisije za izbor pet (5) članova Odbora u Nezavisnoj komisiji za rudnike i minerale u ovom sastavu:

Sami Dvorani, predsednik; Fadilje Dilja, zamenik generalnog sekretara Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija, član; Irfan Lipovica, zamenik generalnog sekretara Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, član.

Vlada je na današnjoj sednici donela odluku o izmeni i dopuni Odluke o uslovima ulaska, tranzita, boravka na teritoriji Kosova i viznom režimu na Kosovu, br. 15/158 Vlade Republike Kosovo, od 29. novembra 2013. godine:

3. Nosioci putnih isprava za strance i važećih putnih isprava izdatih prema Konvenciji o statusu izbeglica (1951.) i Konvenciji o statusu lica bez državljanstva (1954.), koju su izdale zemlje članice EU i Šengensko područje, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo i Severna Irska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Japan, Novi Zeland, oslobođene su potrebe dobijanja kosovske vize za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Kosovo do, 15 dana bez viza.

Tačka 4 Odluke br. 15/158 Vlade Republike Kosovo, od 29.11.2013:

Državljani: Zemalja članica EU; Država članica Šengena; Ujedinjenog Kraljevstva i iz Severne Irske; Svete Stolice; Kneževine Andore; Kneževine Monako; Republike San Marino; Republike Albanije; Republika Crne Gore i Republika Srbije – ulazak, tranzit i boravak do 90 dana u periodu od šest (6) meseci, sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Aneks 1 Odluke br. 15/158 od 29.11.2013. Menja se uklanjanjem zvezdice iz Ujedinjenog Kraljevstva i Severne Irske, kao prepoznatljiv znak za zemlje članice EU.

Ostali delovi odluke br. 15/158 od 29.11.2013, rešenje br. 08/167 od 22.01.2014 i rešenja br. 14/55 od 06.07.2018 ostaju na snazi.

Vlada je izdvojila 430 hiljada evra za Ministarstvo zdravlja, sredstva koja će se koristiti za plaćanje specijalista za jul 2021. Dok je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja dodeljeno pet (5) miliona evra za implementacija Mera 2.5 Paketa ekonomskog preporoda.

Na predlog Ministarstva odbrane, Vlada Republike Kosovo odobrila je odluku o privremenoj obustavi primene člana 22. (Aneks 1) – Uredbe o platama, dodacima na plate i drugim naknadama u Ministarstvu odbrane i Kosovske bezbednosne snage.

Vlada je takođe primila inicijativu za zaključivanje aneksa sporazuma kojim se menja i dopunjava Aneks II Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Turske i Republike Kosovo, u vezi sa definicijom koncepta „proizvoda sa poreklom i metoda administrativne saradnje“.

Na današnjem sastanku, vlada je takođe odobrila Koncept za opštinski sistem upravljanja učinkom i šemu grantova zasnovanu na učinku.

Predlogom Ministarstva uprave lokalne uprave Vlada je odobrila odluku o preraspodeli sredstava u iznosu od 500 hiljada eura. Preraspodeljena sredstva koristiće se za sprovođenje 11 memoranduma o razumevanju za sprovođenje kapitalnih projekata potpisanih između ministra Ministarstva lokalne uprave i gradonačelnika.

Vlada je odobrila drugi predlog Ministarstva za lokalnu upravu za preraspodelu sredstava u iznosu od 150 hiljada evra za kapitalni projekat „Sanacija vodovodne mreže“ u opštini Dečane, u skladu sa sporazumom koji je potpisao ministar Ministarstva administracije lokalne uprave i gradonačelnika Dečana.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš