„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima,“ navodi se u prvom članu deklaracije o ljudskim pravima koja je potpisana pre 70 godina. Dve godine kasnije – 1950, deseti decembar proglašen je za Međunarodni dan ljudskih prava od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kako bi se skrenula pažnja „naroda sveta“ na dve godine ranije potpisanu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, povodom ove deklaracije izjavila je u ime EU da se ovim činom ujedinio svet nakon najveće tragedije u istoriji čovečanstva – Drugog svetskog rata.

“Od tada smo postigli znatan napredak. Univerzalna deklaracija se pokazala kao kamen temeljac međunarodnog prava o ljudskim pravima na osnovu kojeg su mnoge zemlje izgradile snažnu i otpornu strukturu za zaštitu ljudskih prava. Danas je broj onih koji žive sa odgovarajućim ljudskim pravima veći nego ikada ranije u istoriji čovečanstva,“ rekla je Mogerini.

Ona dodaje da je sedamdeseta godišnjica od Univerzalne deklaracije „pravi trenutak da se podsetimo kako su ljudska prava imala sveobuhvatan uticaj na naša društva”.

Sa druge strane, Visoka predstavnica EU naglašava da se u svetu sve više pojačava pritisak na slobodu govora i civilni sektor, kroz nasilne napade, prisilne nestanke i represivne režime, piše Fena, a prenosi B92.

Povodom obeležavanja ovog dana, misija OEBS-a na Kosovu organizuje izložbu „Ljudska prava kroz umetnost“.

Izložba fotografija i radova iz poezije koji predstavljaju radove mladih umetnika – učesnika konkursa, održaće se danas u lapidarijumu Muzeja Kosova u 15 časova.

Na izložbi biće održano i umetničko izvođenje izabranih pesama, dok će najbolja fotografija i pesma biti nagrađene.

Konkurs je bio otvoren od juna do oktobra 2018. na kom su bili pozvani mladi ljudi da pošalju svoje fotografije i pesme koje opisuju njihovo razumevanje ljudskih prava.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš