Suroi: Novi izbori su poslednji trenutak za politički zaokret na Kosovu

Publicista Veton Suroi (Veton Surroi) rekao je u intervjuu Glasu Amerike da su izbori 6. oktobra veoma važni i da treba da označe političku prekretnicu na Kosovu. Suroi kaže da buduća kosovska vlada treba da sa političkim strankama izgradi platformu i konsenzus za predstavljanje Kosova u pregovorima sa Srbijom, za koje se očekuje da će se pojačati većim učešćem SAD.

Suroi: Novi izbori su poslednji trenutak za politički zaokret na Kosovu

Gospodine Suroi, Kosovo će održati vanredne parlamentarne izbore 6. oktobra. Kako vidite ove izbore i koliko su važni za Kosovo i trenutna dešavanja unutar i izvan njega?

Mislim da su ovi izbori izuzetno važni jer je poslednji trenutak da se na Kosovu dogodi prekretnica. Kosovo se degenerisalo u poslednjih deset godina nezavisnosti, umesto da je to iskoristilo i pretvorilo u prednost, u većini aspekata je nazadovalo i postalo je zarobljena država, i izuzetno je važno da građani daju svoj glas na način da se oslobodi država.

Kako je moguće da se to učini znajući da je većina političkih stranaka na Kosovu na vlasti već nekoliko godina?

Nije tačno, ne možemo ih relativizovati, to znači da imamo pokret Samoopredeljenje koji nije bio na vlasti, a izašao je sa reformističkom agendom. Demokratska liga je nominovala ličnost koja se nije složila sa zarobljavanjem države, pa je to bio manjinski glas unutar DSK-a, tako da imamo, ako mogu reći, reformističku energiju u obe stranke, ali i u društvu uopšte i to se vidi i u ogromnoj mobilizaciji glasova dijaspore. Ovo može biti značajan talas koji menja zemlju.

Kako vidite ishod ovih izbora?

Ne mogu to da predvidim, ali ako Kosovo ne bude glasalo za reforme, za promenu, onda će zabeležiti iste rezultate kao i do sada. Ništa se bolje ne može pitati da li oduzimanje moći ostaje na vlasti. Ne može se tražiti nešto bolje ukoliko zarobljena država ostane na snazi.

Šta mislite šta su glavna pitanja s kojima se suočava vlada koja će proizaći iz ovih izbora? Ovde govorimo o unutrašnjim i spoljnim izazovima?

Ako govorimo o reformističkoj vladi i ako ona proistekne iz ovih izbora, onda ćemo se baviti ispravkom što je više moguće aspekata domaćeg života. Ne zaboravimo da je prethodna vlada potpisala izuzetno štetan državni ugovor sa Contour Global-om po kome cela država zapravo mora da radi za privatnu kompaniju, osigurava kredite, plaća struju koja nije tržišna, već po unapred određenoj ceni i to je ogromna šteta i vlada mora da se nosi sa tim stvarima. Naravno, u pregovaračkom procesu sa Srbijom treba se suočiti sa krajem sukoba, ali s obzirom na značajnu štetu koja je tokom godina naneta, potrebno je da se osmisli novi oblik pregovora kojim se okončava sukob, što stvara jedan prostor slobode u regionu i što će izvući Kosovo iz izolacije u koju ga je uvela ne samo Srbija, Rusija i te države, već i prigrabljena vlast ovde.

Pitanje takse na srpsku robu i nastavak razgovora sa Srbijom prema zapadnim diplomatama glavni su zadaci nove vlade. Kako mislite da se takvim zahtevima može upravljati znajući da je većina političkih stranaka za mere protiv Srbije, neke za takse, a neke za reciprocit?

Prvo što mora da se dogodi jeste to da vlada mora da ima sopstvenu spoljnu politiku, sopstvenu politiku koja je definisana, a unutar te politike, naravno, je i politika prema Srbiji. Ova politika – kao spoljna politika države, mora da bude konsenzusna, tako da ono što vlada misli da treba da izgradi kao svoju politiku, mora i da podeli sa opozicionim strankama, kako bi za Kosovo izgradila snagu predstavljanja; i kao što je izgrađena platforma, tako će se i ta snaga predstavljanja razviti. Snažno verujem da bi u budućnosti svaki pregovarački proces za predsednika ili premijera zemlje trebalo da prati poziv opoziciji da učestvuje u takvom procesu i bilo bi sasvim normalno da se to dogodi.

Videvši da se to nije dogodilo tokom poslednjih nekoliko meseci, da li onda smatrate da je to izazov čak i u narednom mandatu?

Ali led mora da se probije. To znači da situaciju ne treba uvek posmatrati takvom da ako se nije dogodilo u prethodnom mandatu, ne treba ni sada. Dakle, reformistička vlada bi trebalo da bude mnogo otvorenija u saradnji sa opozicijom, jer na kraju krajeva, Kosovo treba da ima jedno puno jedinstvo, onoliko koliko je moguće to jedinstvo u svom predstavljanju sa Srbijom, jer je sada faza kada se ovaj sukob mora okončati, mora da se stvori mir, a postignuti sporazumi moraju biti sprovedeni.

Sjedinjene Države imenovale su Metjua Palemera za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. Šta ovo znači za region?

To je jasan znak da Sjedinjene Američke Države žele intenzivno da reše preostale probleme. Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, ne može biti zaostalih beskrajnih sukoba, a to znači neku vrstu davanja, neku vrstu komplementarne energije ovom procesu, koji je manje ili više propao.

Da li Amerika preuzima razgovore između Kosova i Srbije?

Ne verujem, jer su i Sjedinjene Države i velike sile upozorile da će kontekst, pregovarački okvir, i dalje biti unutar Evropske unije, unutar Komisije, unutar same spoljne službe, ali to ne može biti isključivo u vlasništvu ove službe, jer se pokazalo da se bez veće političke podrške stvari ne mogu kretati napred. Iako će kontekst ostati isti, mora da se izgradi podržavajuća politička, struktura.

Evropske diplomate pozvale su i na imenovanje posebnog predstavnika EU za razgovore između Kosova i Srbije. Šta ovo znači, promena formata razgovora?

Da ne nagađamo, ali saznaćemo u novembru kada će biti uspostavljena nova Evropska komisija – da li će biti potreban specijalni izaslanik koji će se baviti kosovskim problemom. Vrlo je malo verovatno da će se čovek zadužen za službu spoljnih poslova baviti isključivo Kosovom, jer ima daleko većih kriza sa kojima se treba suočiti svuda, od Ukrajine, Irana, sva ova otvorena pitanja troše energiju Evropske komisije i malo je verovatno da će sva energija biti usmerena na Kosovo i odnose sa Srbijom, tako da je moguće da Evropska unija potraži političku ličnost koja će pomoći, olakšati ovaj proces.

Ako EU imenuje specijalnog predstavnika, kolika je verovatnoća da će Rusija to zatražiti i šta bi to značilo za položaj Kosova?

Bez sumnje će biti jedan takav zahtev Ruske Federacije toliko da ne zaboravimo da je čitav pregovarački proces unutar ovog konteksta deo odluke Generalne Skupštine UN-a i eventualno učlanjenje Kosova ili učlanjenje do kojeg treba da dođe na kraju ovog pregovaračkog procesa – jeste proces koji treba da prođe preko UN-a, a gde Ruska Federacija ima pravo veta.

Da li se razgovori između Kosova i Srbije pretvaraju u format za koji kažemo da se odnosi na status Kosova, poput onih u kojima ste i vi jednom učestvovali?

Biće više energije, ali za razliku od svih naših pregovora, mislim da je važno da Kosovo izgradi svoju sopstvenu ponudu, jer ono što smo videli do sada je degradacija pregovaračkog procesa i neviđeno prihvatanje od strane Kosova onih stvari koje državi nanose štetu. To znači da je kosovska vlada napravila veliku štetu tokom pregovaračkog procesa zbog neznanja, nepažnje, drugih razloga za koje ne znam, ali principi koji štite Republiku Kosovo, njene interese i budućnost – moraju da se vrate – evropske integracije i budućnost Kosova u NATO-u.

Šta mislite kako će izgledati kraj razgovora?

Zaključak razgovora između Kosova i Srbije mora biti sveobuhvatan, to mora biti sporazum koji će se baviti otvorenim pitanjima između Kosova i Srbije. Ne možemo imati mir i dalje, jer smo konačno u Bosni videli kako stvari teku. Nemamo računicu kao zemlja, ne možemo dozvoliti da građani zemlje dođu u situaciju da se problemi sa Srbijom rešavaju iz generacije u generaciju. Ovi problemi se moraju zatvoriti da bi se zaštitili interesi zemlje. Strateški interesi Kosova su da bude država članica NATO-a, strateški interes je da imate jasan put ka EU integraciji, strateški interes je da imamo slobodan i miran komunikacijski prostor sa Srbijom i svim našim susedima, odnosno da živimo u prostoru slobode, komunikacije, nedostatka straha i potpune sigurnosti. Građani Kosova moraju da žive u sigurnosti ne samo za buduće generacije, već moraju da žive u sigurnosti za ovu generaciju.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš