Strancima neophodan zeleni karton za ulazak u Kosovo

Dok još uvek nije poznato kada će briselski Sporazum o registarskim tablicama početi da se primenjuje, zeleni karton potreban je samo onima koji na Kosovo ulaze vozilima sa inostranim tablicama.

Strancima neophodan zeleni karton za ulazak u Kosovo

Svi koji se odluče da na Kosovo dođu autmobilom inostranih tablica, prema Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju, moraju da poseduju zeleni karton ili granično osiguranje. Predsednik Kosovskog biroa osiguravajućih društava Rahim Pacoli tvrdi da je vreme čekanja za izdavanje dokumenata skraćeno u odnosu na prošlu godinu.

“Vozači na mnogim prelazima ne moraju da čekaju, čak i kada treba da nabave polisu osiguranja. U odnosu na prošlu godinu, smanjili smo i iznos polise, tako da ove godine nema mnogo žalbi. Jedina briga Nacionalnog biroa osiguranja je što ne možemo da im obezbedimo ukidanje zelenog kartona dok nas ne priznaju Ujedinjene Nacije”, rekao je Pacoli.

Priština i Beograd postigli su Sporazumom o registarskim tablicama kojim je predviđeno ukidanje tzv. probnih tablica još 14. septembra 2016. Tada su se delegacije usaglasile da se na postojećim tablicama sa oznakama SRB i registarskim oznakama KS i RKS prelepljuju beli stikeri. Međutim, primena sporazuma, sa kojom je trebalo da se započne u novembru, odložena je dok se ne ispune tehnički detalji. Sporazum o slobodnom kretanju iz 2014. Prema rečima Pacolija, koji je i šef kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom, zadužen za osiguranje vozila, regularno se primenjuje.

“Sporazum o slobodnom kretanju sa Srbijom funkcioniše. Posle potpisivanja Sporazuma o registarskim tablicmama sam predložio da se njegova primena zamrzne, jer srpska strana nije priznala RKS tablice, zbog čega treba da se lepe neke nalepnice ili kako oni zovu probne tablice. Nisam zadovoljan time dok je Sporazum o  placanju štete korektan i sa kosovske i sa srpske strane”, poručio je Rahim Pacoli.

Kako su nedavno preneli prištinski mediji, Ministarstvo unutrašnjih poslova je preko tendera odredilo kompaniju za hitnu nabavku nalepnica za registarske tablice, i za to namenilo oko 300 000 evra, što navodi na pomisao da će Sporazum o registarskim tablicama možda će uskoro početi da se primenjuje. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš