Stoltenberg u Prištini:Stabilnost regiona je važna za Evropu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zvaničnu posetu Kosovu iskoristio je da sa predstavnicima vlasti razgovara o aktuelnim pitanjima i prenese im podršku i u narednom periodu.

Stoltenberg u Prištini:Stabilnost regiona je važna za Evropu

Stabilnost u regionu je veoma važna za sigurnost cele Evrope, istakao je generalni sekretar NATO-a na početku konferencije za medije, koju je nakon sastanka održao sa kosovskim premijerom Isom Mustafom. Stoltenberg je podsetio da je KFOR gotovo 18 godina prisutan na Kosovu, ali i da će u narednom periodu intenzivirati saradnju sa Kosovom.

“Novi NATO tim za vezu će, između ostalog, podržati transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga, u skladu sa njihovim mandatom. Takođe smo se saglasili da povećamo našu saradnju sa Kosovom u više različitih oblasti, uključujući i sajber odbranu, izgradnju integriteta,  borbu protiv korupcije i dijalog sa Beogradom”, rekao je Stoltenberg.

Osvrnuvši se na dijalog Kosova i Srbije, generalni sekretar NATO-a je pozdravio intezivne razgovore dve strane.

“NATO u potpunosti podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU, koji se poslednih nedelja vratio na svoj put. U kontaktu sam sa gospođom Mogerini, izvestila me je o važnosti daljeg napretka u dijalogu. Veoma je važno da se dogovoreno  sprovede. Vaš trud je za pohvalu, ali izazovi ostaju, ima puno toga da se uradi. Podržavam posvećenost i pozivam obe strane da spuste tenzije i posvete se miru i pomirenju”, naglasio je generalni sekretar NATO -a.

Premijer Kosova je izrazio zahvalnost NATO-u na svemu što su do sada uradili za Kosovo, istakavši da se saradnja unapređuje, ali i da je Kosovo posvećeno evroatlanskim integracijama. Što se dijaloga sa Beogradom tiče, Mustafa kaže:

“Kosovo je posvećeno dijalogu, odlučni smo da sve probleme sa Srbijom rešimo kroz dijalog, iako je poslednjih dana bilo provokacija, u Briselu smo dogovorili da sve prevaziđemo razumevanjem. Mislim da je dosadašnji proces dijaloga dao dobre rezultate, mi smo okrenuti miru, stabilnosti, integraciji svojih institucija, ali i garantujemo da je srpsko stanovništno na Kosovu  nema razloga za brigu’’, rekao je Mustafa.

Jens Stoltenberg se sastao i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, koji je u saopštenju dostavljenom medijima istakao da Kosovo ceni prisustvo KFOR-a.

„Kosovo veoma ceni vašu ulogu i izraženu spremnost da stvorite bazu radi povećanja naše saradnje. Naša država ostaje posvećena unapređenju odnosa sa NATO-om, kako na političkom, tako i na praktičnom planu. Jedina težnja Kosova ostaje učlanjenje u EU i NATO“, navedeno je u saopštenju predsednika Kosova.

Generalni sekretar NATO-a je razgovarao i sa predstavnicima KFOR-a, ali i sa ministrom inostranih poslova Kosova Enverom Hodžajem.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš