Stoltenberg: Dodatnih 700 vojnika NATO stiže na Kosovo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u utorak, 30. maja da će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo kako bi suzbio nasilje koje je izbilo na severu i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

Stoltenberg: Dodatnih 700 vojnika NATO stiže na Kosovo

"NATO preduzima ovaj korak kako bi osigirao da KFOR ima snage i mogućnosti koje su mu potrebne da izvrši svoj mandat", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za medije u Oslu nakon sastanka sa premijerom Norveške Jonasom Garom Storeom.

On je rekao da nasilje vraća korak unazad Kosovo i ceo region i izlaže evroatlantske aspiracije riziku.

Naglasio je da će snage NATO na Kosovu preduzeti sve neophodne korake kako bi osigurali bezbednost čitavog stanovništva.

"I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake kako bi smirili situaciju. Trebaju da se vrate daljem odgovornom ponašanju i dijalogu koji je jedini način da se uspostavi dugotrajni mir", poručio je generalni sekretar NATO.

On je napomenuo da će KFOR "preduzeti neophodne korake da normalizuje situaciju i osigura bezbednost" i rekao da osuđuje dešavanja na Kosovu.

"Osuđujemo ničim izazvan napad. To je neprihvatljivo i mora prestati", rekao je Stoltenberg.

Komanda združenih snaga NATO u Napulju saopštila je ranije u toku dana da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu kao podrška snagama KFOR-a.

"Kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo, NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve snaga (ORF) za Zapadni Balkan, koje su sedam dana bile u stanju pripravnosti", navodi se u saopštenju objavljenom na Tviteru.

Od jutra 29. maja, grupe Srba protestuju u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću zbog nasilnog ulaska novih gradonačelnika opština na severu u opštinske zgrade u petak, 26. maja.

Protiv demonstranata, okupljenih ispred zgrade opštine Zvečan, intervenisale su trupe mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR.

Tenzije su ponovo porasle u opštinama na severu Kosova nakon što su na vanrednim izborima 23. aprila izabrani novi gradonačelnici – svi iz redova albanske zajednice.

Dosadašnji gradonačelnici četiri opštine na severu, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, bili su sa Srpske liste.

Oni su, međutim, u novembru prošle godine podneli ostavke u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile na RKS – registarske oznake Republike Kosovo.

Izbore 23. aprila bojkotovali su Srpska lista i većinsko srpsko stanovništvo na severu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove predsednike.

Međunarodna zajednica osudila je odluku Vlade Kosova da gradonačelnici nasilno uđu u zgrade opština i pozvala vlasti na uzdržanost i povlačenje.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš