Stejt department: Kosovo ne ispunjava standarde za eliminaciju trgovine ljudima

U godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu navodi se da Vlada Kosova ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za suzbijanje trgovine ljudima, ali da ulaže značajne napore u tom smeru.

Stejt department: Kosovo ne ispunjava standarde za eliminaciju trgovine ljudima

U izveštaju se napominje da je Kosovo ostalo na nivou dva kategorizacije Stejt departmenta, na kom je bilo i prošle godine.

"Glavno tužilaštvo osnovalo je lokalne multidisciplinarne timove za poboljšanje koordinacije u slučajevima trgovine ljudima u tri regiona. Takođe, vlada je povećala sredstva za skloništa koje vode NVO i organizovala snažnu kampanju podizanja svesti", navodi se u izveštaju.

Međutim, dodaje se, da su sudije nastavile sa izricanjem blagih kazni za osuđene trgovce ljudima. 

"Policija je nastavila da klasifikuje prisilno prosjačenje dece kao roditeljsko zanemarivanje ili zlostavljanje, a ne kao trgovinu ljudima. Zbog neadekvatnih postupaka identifikovanja osoba koje su prisilno prosjačile vlasti su verovatno deportovale pojedine neidentifikovane žrtve trgovine ljudima", navodi se u izveštaju.

U ovom dokumentu su iznete i preporuke: da treba energično krivično goniti i osuditi trgovce ljudima, da trgovce ljudima treba osuditi na zatvorske kazne u skladu sa propisanim kaznama, primeniti anti-trafiking Nacionalnu strategiju i akcioni plan 2020-2024...

Kako je navedeno, policija je istražila 17 novih slučajeva sa 43 osumnjičena, u poređenju sa 62 slučaja u 2020. godini. Policija je takođe istražila sedam dodatnih osumnjičenih za „korišćenje seksualnih usluga žrtve trgovine ljudima“. Vlasti su, dodaje se, procesuirale 35 novih slučajeva sa 60 optuženih. Sudovi su osudili sedam trgovaca ljudima, a nisu optužiti ili osudili nijednog počinioca koji je „koristio seksualne usluge od žrtva trgovine ljudima“. 

Sudije su, navodi se, nastavile da izriču kazne ispod minimalne kazne zatvora od pet godina. Jedan trgovac ljudima osuđen je na pet godina zatvora, četvorica su dobili kazne od tri godine zatvora, jedan na dve godine uslovne kazne, dok je jedan dobio kaznu od 300 evra (340 dolara). 

U poslednjih pet godina, kako se navodi, trgovci ljudima eksploatišu domaće i strane žrtve na Kosovu, a trgovci ljudima eksploatišu žrtve sa Kosova i u inostranstvu. Mnoge žrtve seksualne trgovine na Kosovu su devojke. Trgovci ljudima teraju žene iz Albanije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i drugih evropskih zemalja u trgovinu seksom.

"Trgovci ljudima regrutuju žene i devojke sa obećanjima o braku ili zaposlenju kao plesačice i pevačice i teraju žrtve na seksualnu trgovinu u privatnim kućama i stanovima, noćnim klubovima i salonima za masažu", navodi se između ostalog u izveštaju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš